Ohrid: Zamjenik ministra odbrane BiH na sastanku A-1

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić učestvovat će danas u Ohridu na sastanku ministara odbrane zemalja-članica Američko-jadranske povelje (A-5).

Cilj sastanka je da pokaže saradnju na najvišem nivou u oblasti odbrane u zemljama članicama Američko-jadranske povelje i zemljama posmatračima, te da se postigne dijalog i razmjena mišljenja za unapređenje regionalne saradnje, iskorištavanje državnih i regionalnih kapaciteta i zajednički doprinos u međunarodnim operacijama.

Pored Jusića, na sastanku će učestvovati ministrica odbrane Makedonije Radmila Šekerinovska, ministrica odbrane Albanije Olta Džačka, kao i ministri odbrane Hrvatske Damir Krstičević, Crne Gore Predrag Bošković, te ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.

Najavljeno je i prisustvo predstavnika država posmatrača inicijative A-5: Srbije, Slovenije i Kosova, te v.d. zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Lora Kuper (Laura Cooper).

Osnovna ideja Američko-jadranske povelje je intenziviranje i međusobna saradnja Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u cilju stabilnosti jugoistočne Evrope i punopravnog članstva u euroatlantske integracije, a pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*