Važnost i svrha Deklaracije o nestalima

Svrha Deklaracija o ulozi država u rješavanju pitanja osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava, koju će u petak u Mostaru potpisati predsjednici 4 države iz regije, jeste istaknuti primarnu odgovornost državnih vlasti u rješavanju pitanja nestalih te naglasiti potrebu da se osigura usklađenost primijenjenih mehanizama i metoda sa standardima ljudskih prava i principima vladavine zakona.

Pored toga, Deklaracija, čije potpisivanje inicirala Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP), teži osiguravanju trajnog poštovanje prava članova obitelji nestalih i mogućnost da preživjeli i civilno društvo također mogu ostvariti pristup informacijama o sudbini nestalih osoba, o mjestu na kojem se nalaze, kao i okolnostima nestanka.

Kako bi unaprijedila ove principe i doprinijela njihovoj široj primjeni, ova Deklaracija predstavlja otvoreni instrument, a prvi potpisnici pozivaju i ohrabruju druge da im se pridruže.

Deklaracija ne vodi ka ukidanju niti zamjeni postojećih međunarodnih instrumenata koji se odnose na nestale osobe, već teži dopuniti i dodatno doprinijeti mogućnostima i odredbama tih instrumenata.

U preambuli Deklaracije naglašava se kako obveza države da rješava pitanje osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava potiče iz načela koja štite dostojanstvo i ljudska prava svih osoba.

Prihvaćajući činjenicu da mnoge osobe nestale uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava neće biti pronađene žive, Deklaracija ograničava područje primjene na te nestale osobe.

Deklaracija se osvrće i na specifične potrebe preživjelih, sa svrhom okončanja neizvjesnosti sudbine nestalih osoba te kako bi se osiguralo da se nepravde iz prošlosti rješavaju putem odgovornih i pravičnih institucija.

Članak 1. definira odgovornost države, a članak 2. poštivanje prava preživjelih. U tu svrhu, članak 3. poziva na osnivanje učinkovitih domaćih institucija, a članak 4. ističe potrebu za regionalnom i međunarodnom suradnjom.

Članak 5. predviđa da sve mjere moraju biti u skladu sa zahtjevima koje nameće poštovanje ljudskih prava i vladavine zakona, uključujući i zahtjeve kaznenopravnog sustava.

Članak 6. odnosi se na potrebu utvrđivanja okolnosti nestanka i na pitanje nekažnjavanja, članak 7. ističe ulogu pravosudnih institucija, a članak 8. ulogu zakonodavstva.

U zaključnim odredbama, Deklaracija definira Međunarodnu komisiju za nestale osobe kao mjesto pohrane izvornog dokumenta.

Inače, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) osnovana je na inicijativu bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Billa Clintona, na samitu G-7 u francuskom gradu Lyonu 1996. godine.

Prvobitna namjera bila je osigurati suradnju vlada na pronalaženju osoba nestalih u sukobima na tlu bivše Jugoslavije i pružiti neophodnu pomoć u tom procesu.

Danas je ICMP organizacija koja djeluje globalno, promovirajući prepoznavanje problema nestalih osoba kao univerzalno pitanje koje zahtijeva strukturiranu i održivu reakciju u svim situacijama, uključujući oružane sukobe, povrede ljudskih prava, nesreće, organizirani kriminal i migracije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*