BiH se od svih zemalja regije ubjedljivo najsporije približava Evropskoj uniji

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj „Stanje nacije“ koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini. Ovaj izvještaj sadrži obuhvatan pregled informacija o formalnoj realizaciji mjera iz Reformske agende, te mjerenju efekata u različitim oblastima poput javnih finansija, poslovne klime, tržišta rada, vladavine prava, socijalne politike, itd. Jedna od oblasti analize jeste efikasnost eurounijskogputa Bosne i Hercegovine.

Sve parlamentarne političke stranke u Bosni i Hercegovini iskazuju deklarativnu opredjeljenost za pristupanje Bosne i HercegovineEvropskoj uniji (EU), kao i dominantna većina stanovništva. Međutim, činjenice ukazuju na potpuno suprotno ponašanje političkih subjekata u BiH. Zvanični predpristupni koraci BiH ka EU traju daleko duže u odnosu na sve zemlje koje su postale punopravne članice EU u posljednjih 20 godina, kao i u odnosu na zemlje regije koje imaju taj cilj.

Službeni početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EUi BIHzapočeo je u novembru 2005., a isti je potpisan u junu 2008.godine. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina je stupila u prvi ugovorni odnos s Evropskom unijom. Da bi stupio na snagu, SSP je morao biti ratificiran u parlamentima svih država članica EU i u Evropskom parlamentu, za šta je trebalo punih 8 godina, jer se od BiH tražilo ispunjavanje brojnih preduslova za ratifikaciju.SSP je na snagu stupio tek u junu 2015.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*