Tuzlansku biblioteku posjetio ambasador Republike Austrije u BiH

Danas je u posjeti Biblioteci boravio ambasador Republike Austrije u BiH, Martin Pammer gdje se susreo sa v.d. direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem i Enisom Osmančević, voditeljicom Austrijskog odjela.

Ambasador je obišao sva odjeljenja Biblioteke, upoznao se sa fondom koji Biblioteka posjeduje, ali i sa tekućim aktivnostima.

Tokom susreta, razgovaralo se o zajedničkim projektima Ambasade Austrije u BiH i tuzlanske Biblioteke, kao i o zajedničkoj organizaciji kulturnog događaja Dani Austrije, planiranog za narednu godinu.

Ambasador Pammer zahvalio se na dobrodošlici istakavši da mu je ovo prva posjeta Biblioteci u Tuzli.

–       Pored austrijskih biblioteka koje imamo u Banjaluci i Sarajevu, drago mi je da imamo ovu Biblioteku i u Tuzli jer su to na neki način austrijska predstavništva u BiH. Austrijska biblioteka ima veliku vrijednost jer studenti germanistike i drugi korisnici,  mogu čitati knjige o Austriji  i na njemačkom jeziku, a tome svakako doprinosi i  dobra voditeljica koja je jako angažirana u svim tim aktivnostima. Takođe imamo kvalitetnu  saradnju i sa direktorom ove ustanove .

Tuzla je primjer kako se dobro može razvijati kultura u svim oblastima, jer sam obišao i druge intitucije, kazao je Pammer.

Austrijska biblioteka egzistira punih dvadeset  godina zahvaljujući zajedničkim ulaganjima i naporima Biblioteke, Grada Tuzla, Tuzlanskog kantona i Vlade Republike Austrije. Ovu biblioteku u Tuzli zvanično je otvorio gospodin Alois Mock, ugledni diplomata i dugogodišnji ministar inostranih poslova Republike Austrije.

Direktor Biblioteke doc.dr. Edin Jahić zahvalio se uvaženom gostu na posjeti i podršci koju Ambasada Austrije u BiH svih ovih godina pruža Biblioteci.

–       Saradnja naše ustanove i Amabasade Republike Austrije u BiH u proteklom periodu je ne na visokom nivou. Ambasador Pammer upoznao sa našim radom i dragocjenostima koje Biblioteka posjeduje, te smo dogovorili aktivnosti za naredni period. Do sada smo zajedničkim snagama organizirali mnogo kulturne događaje, te me raduje što će se Dani Austrije održati iduće godine u Tuzli, istakao je Jahić.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*