Pope Francis (R) prays next to Rohingya refugees during an interreligious meeting in Dhaka on December 1, 2017. Pope Francis arrived in Bangladesh from Myanmar on November 30 for the second stage of a visit that has been overshadowed by the plight of hundreds of thousands of Rohingya refugees. / AFP / Vincenzo PINTO

Papa Franjo okončao azijsku turneju

Papa Franjo je danas napustio Bangladeš nakon što se obratio skupu mladih u koledžu Notre Dame u Daki, okončavajući svoju azijsku turneju.

Papa, koji je doputovao u Daku u četvrtak, koristio je termin Rohinje za proganjane mijanmarske muslimane, koji su u stotinama hiljada prešli u Bangladeš bježeći pred vojnim akcijama u njihovoj matičnoj saveznoj državi Rakhine.

Papi je savjetovano da ne koristi termin Rohinje tokom posjete prvoj stanici azijske turneje u Mijanmaru, gdje se manjinska muslimanska grupa ne smatra državljanima te zemlje i vlasti ih nazivaju Bengalcima, implicirajući da su oni doseljenici iz Bangladeša. Papa je bio u posjeti Mijanmaru od ponedjeljka do četvrtka.

Trećeg dana posjete Bangladešu, papa Franjo je obišao dom Majke Tereze u centralnom kvartu Dake Tejgoan, gdje je razgovarao s brojnom siročadi, kao i nemoćnim starim i bolesnim ljudima.

On je potom saslušao iskustva katoličkih svećenika u većinski muslimanskoj zemlji, saopćio je Nirmal Rosario, lider Udruženja kršćana Bangladeša.

Papa je također obišao katoličko groblje oko podneva po lokalnom vremenu.

On je u popodnevnim satima održao govor pred desetak hiljada mladih u koledžu Notre Dam, prije nego što je krenuo prema međunarodnom aerodromu Hazrat Shahjalal.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*