UN pozvale na hitno i potpuno ukidanje blokade u Jemenu

Ujedinjene nacije (UN) pozvale su danas arapsku koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom da hitno i u potpunosti ukine blokade u Jemenu.

“Zajedno pozivamo koaliciju da hitno i u potpunosti otvori sve luke u Jemenu na Crvenom moru i da olakša pristup i slobodno kretanje humanitarne pomoći”, navodi se u saopštenju.

Blokada luka i aerodroma u Jemenu koje je nametnula Saudijska Arabija 4. novembra nakon ispaljivanja rakete iz Jemena prema njenom tlu, otežava dostavu humanitarne pomoći toj zemlji gdje vlada nestašica hrane i lijekova.

Blokada je prošle nedelje delimično uklonjena posle pritiska medjunarodne zajednice na Saudijsku Arabiju, ali su UN tada ocenile da blokada treba da bude u potpunosti otklonjena.

“Jemenu preti jedna od najvećih gladi ove ere. Više od osam miliona ljudi moglo bi umrijeti od gladi bez hitne pomoći”, navodi se u zajedničkom saopštenju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) i Agencije UN za decu (Unicef).

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šiitskih pobunjenika. Ta koalicija podržava predsednika Jemena Abeda Raboa Mansura Hadija, koji je bio primoran da pobegne iz zemlje.

Jemen je pogođen teškom humanitarnom krizom i rizikom gladi. Od marta 2015. poginulo u toj zemlji poginulo je skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*