Zdravstvene preporuke rizičnim kategorijama stanovništva u zimskom periodu

Zbog najavljenih niskih temperatura zraka, svim građanima, a naručito hroničnim bolesnicima se preporučuje da smanje boravak na otvorenom i da poduzmu mjere samozaštite, naveli su iz zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

Ovih dana, kao što najavljuju meteoroloozi, suočavamo se sa niskim temperaturama koje izazivaju zdravstvene probleme kod stanovništva. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i direktorica Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć izdali su preporuke kako se ponašati u slučaju jakih zima i ekstremno niskih temperatura.

Hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe sa visokim pritiskom), starije osobe, djeca i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva koje su posebno osjetljive na niske temperature, zbog čega zahtijevaju pažnju pri provođenju zaštitnih mjera, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od posljedica izazvanih djelovanjem niskih temperatura, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine preporučuje da hronični bolesnici,naručito srčani bolesnici i astmatičari, kao i starije osobe, treba da izbjegavaju ili ograniče izlaske, u ranim jutarnjim i noćnim satima, prilikom izlaska preporučuje se zaštititi glavu, ruke i prekriti usta šalom da bi se spriječilo direktno udisanje hladnog zraka.

“Djeci i bebama treba utopliti šake i stopala i zaštititi glavu kapom, u organizam unijeti dovoljnu količinu tečnosti, najbolje u vidu toplih napitaka, a izbjegavati alkohol, velike količine kafe i cigarete, preporučuje se topla i kuhana hrana, naročito ona bogata bjelančevinama, u slučaju pothlađivanja, treba se postepeno utopljavati zamotavanjem u deku, uz konzumiranje toplih napitaka, najbolje zaslađenog čaja”, navode iz Zavoda.

Direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć dr. Sena Softić-Taljanović naglasila je da niske temperature dovode do suženja krvnih žila, a time i do povećanja krvnog pritiska.

“Uslijed porasta krvnog pritiska već kompromitirani krvni sudovi kod honičnih bolesnika mogu dovesti do neželjenih posljedica, a to su moždani ili srčani udar”,  kazala je Softić – Taljanović i dodala da kod hroničnih plućnih bolesnika dolazi, uslijed suženja krvnih žila, do pogoršanja njihove osnovne bolesti, kao što su astma, hronična opstruktivna plućna bolest i kronični bronhitis.

Po njenim riječima, najvažnije su mjere samozaštite, te ističe da se građani mogu zaštititi tako što će uzimati svoju redovnu terapiju, te se čuvati hladnoće, izbjegavati izlaske na niskim temperaturama iz svojih domova.

“Bez prijeke potrebe ne trebaju izlaziti u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. U slučaju da ipak moraju izaći, zbog nekih potreba, trebaju poduzeti mjere samozaštite, a to znači adekvatnu garderobu i obuću, odnosno trebaju se dobro utopliti, zaštiti nos i usta, zaštititi se šalovima, kapama i rukavicama”, navela je Softić-Taljanović i dodala da se to preporučuje i ostalim građanima.

Jedna od preporuka je izbjegavanje konzumiranja alkohola jer to stvara lažni subjektivni osjećaj topline. Tada dolazi do širenja krvnih žila, a koža kao najveći ljudski organ onda otpušta toplinu, pa korištenjem alkohola dolazi do pothlađivanja i smrzavanja.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*