Nuklearni testovi Sjeverne Koreje uzrokovali “bolest duhova” kod stanovnika

Oko 30 dezertera prešlo je granicu i došlo u Južnu Koreju iz regije Kilju koja se nalazi blizu mjesta Punggye-re gdje se vrše nuklearna testiranja. Među njima je Lee Jeong Hwan, koja pati od hronične boli.

“Mnogo ljudi je umrlo od bolesti koju smo nazvali ‘bolest duhova’. Mislili smo da umiremo jer smo siromašni i jer smo jeli loše. Sada znamo da je uzrok radijacija”, rekla je Hwan.

Druga državljanka Sjeverne Koreje kazala je kako je živjelo nekoliko kilometara od mjesta testiranja, te je svjedok beba koje su se rodile s deformitetom.

“Nismo mogli utvrditi spol bebe jer je rođena bez genitalija. U Sjevernoj Koreji ovakve bebe se ubijaju, pa su je roditelji ubili”, rekla je.

Obje tvrde kako nisu znale za nuklearne testove, te da su shvatile šta se dešava nakon što su pobjegle iz zemlje. Ipak, naučnici su kazali kako nemaju dovoljno informacija da bi potvrdili da su njihove bolesti povezane s radijacijom.

“Ne mislim da ne govore istinu, ali potrebno nam je još informacija kako bismo potvrdili ovu priču”, rekao je profesor nuklearnog inžinjerstva u Seulu Kune-yull.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*