Predstavljen priručnik za roditelje LGBTI+ osoba

Pod organizacijom Tuzlanskog Otvorenog centra nedavno je   u Domu književnosti Tuzla održana je promocija priručnika za roditelje LGBTI+ osoba, a koji je kao takav, prvi u Bosni i Hercegovini.

Priručnik su predstavile Dajana Bakić i Selma Kešetović, zajedno sa aktivistima i aktivistkinjama TOC-a, pred oko 30 posjetitelja/ki. Cjelokupnu promociju uljepšali su i roditelji LGBTI+ osoba, koji su govorili o sopstvenom iskustvu.

Coming out je izrazito dug i težak proces za mlade LGBTI+ osobe i u tom trenutku, više nego ikada, potrebna im je podrška i ljubav roditelja. Međutim, usljed neznanja i nedostupnosti informacija, roditelji nisu u mogučnosti pružiti podršku svom djetetu niti su dovoljno upoznati šta biti gej/lezbejka/biseksualna/transrodna osoba znači za njihovo dijete. Upravo iz tog razloga, stvorila se velika potreba za ovim priručnikom od kojeg će benifitirati LGBTI+ osobe ali i njihovi roditelji.

Priručnik su napisali/e mladi/e članovi/ice tuzlanske LGBTI+ zajednice u sklopu projekta „Coming out“, cjelokupan proces izrade i uredništva priručnika je potrajao, ali je sudeći po reakcijama posjetitelja/ki itekako vrijedilo izdvojiti vrijeme. Cjelokupan projekat podržala je Planet Romeo fondacija.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*