Nikšić: Zahvaljujući aktivnostima Vlade FBiH izdvojeno više od 100 miliona KM za sanaciju posljedica prirodne nesreće

Više od 100 miliona maraka izdvojeno je za pomoć u sanaciji posljedica prirodne nesreće koja je u maju i avgustu pogodila FBiH, zahvaljujući aktivnostima Vlade Federacije BiH u protekla tri mjeseca, izjavio je za FENA-u Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

On ističe da je razočaran ponašanjem i postupcima pojedinih visokih zvaničnika u BiH, koji ne prestaju zloupotrebljavati stradanje ljudi za predizborne svrhe i nastavljaju iznositi netačne podatke u javnosti.

– Sramotno je da se manipuliše čak i sa najvećom prirodnom nesrećom koja je pogodila BiH – ističe Nikšić.

On je podsjetio da su u ovom periodu usvojena dva rebalansa budžeta FBiH kojim je osigurana interventna pomoć u iznosu od 10 miliona KM, koja je u dva navrata upućena općinama i kantonima, te dodatnih 10 miliona KM za Civilnu zaštitu te 4,4, miliona u rezervi budžeta FBiH namjenjena za iste namjene.

– Prvi put dodijelili smo općinama koje su proglasile stanje prirodne nesreće 5,1 milion KM, dok je 3,5 miliona KM dodijeljeno Tuzlanskom, Posavskom, Zeničko-dobojskom i Unsko – sanskom kantonu. Drugim rebalansom budžeta, koji je postao operativan prošle sedmice osigurano je dodatnih 40 miliona KM kantonima u vidu kreditnih sredstava po istim uvjetima po kojim se kod MMF-a zadužuje FBiH i ova sredstva će kantonima biti dostupna vrlo brzo, jer će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti usvojene potrebne odluke kako bi se ova sredstva učinila operativnim –  naglasio je Nikšić, dodajući kako će na sutrašnjoj sjednici Vlada FBiH donijeti i odluku o utvrđivanju kriterija i raspodjeli sredstava zajma Svjetske banke u okviru projekta hitnog oporavka od poplava u BiH kojom će se općinama, koje su stradale u poplavama i klizištima, osigurati dodatnih 15,1 milion KM.

Vlada FBiH, kaže Nikšić, već je donijela odluku o moratoriju otplate subsidijarnih kredita za Tuzlanski, Sarajevski, Zeničko – dobojski i Posavski kanton u iznosu od 54 miliona u periodu od tri godine.

– Ta sredstva su, dakle, oslobođena ovim kantonima i mogu se usmjeriti za potrebe obnove i sanacije – istaknuo je Nikšić.

Vlada FBiH je, prema riječima premijera, praktično sve programe utroška sredstava koji se realiziraju iz ovogodišnjeg budžeta prilagodila situaciji u kojo smo se našli i najveći dio sredstava odvojila i usmjerila za projekte obnove.

– Radi se o kumulativno nekih 20 miliona KM, od kojih se dobar dio već realizira na terenu za različite namjene. Pored ovoga, veoma su bitne aktivnosti koje provodi Federalna uprava civilne zaštite, Federalni Zavod za zapošljavanje i Razvojna banka FBiH te Fond za zaštitu okoliša FBiH, koji su također osigurali značajnu pomoć za privredne subjekte – kaže Nikšić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*