Poplave u BiH i Evropi osiguravajuće kuće koštale 4,5 milijardi dolara

Ukupni ekonomski gubici od prirodnih katastrofa i drugih katastrofa u prvoj polovini 2014. godine iznose 44 milijarde dolara, prema preliminarnim procjenama švicarske reosiguravajuće kuće, druge u svijetu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

S druge strane, samo svjetska industrija osiguranja imala je troškove od 21 milijardu dolara, što je u odnosu na ranije godine ipak ispod dugoročnog prosjeka. Prirodne katastrofe osiguravajuće kuće koštale su 19 milijardi, a katastrofe izazvane ljudskim faktorom dodatne 2 milijarde dolara. Teška zima koja je bila u SAD-u usporila je američku privredu, te prouzrokovala gubitak u industriji osiguranja od 2,5 milijardi dolara. Poplave koje su zahvatile BiH, Srbiju i Hrvatsku i druge zemlje istočne Evrope, pruzrokovale su gubitke od 4,5 milijardi dolara.

Najskuplji slučajevi osiguranja su zabilježeni u prvoj polovini ove godine i to 2,6 milijarde dolara za štete od majske oluje i tuče u SAD, te 2,5 milijarde dolara za svaku državu koju je pogodila razorna oluja Ela u junu (Francuska, Njemačka i Belgija) i japanska snježna oluja u februaru.

Kako se navodi, više od 4.700 ljudi poginulo je od katastrofa u ovom razdoblju.

Najveći gubitak od 116 milijardi dolara, osiguravajuće kuće su zabilježile 2011. godine kada je samo zbog razornog zemljotresa u Japanu izgubljeno oko 35 miljardi dolara, prenosi Patria.

(Patria)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*