Sindikat policije: Ako se ne usvoje naši zahtjevi, sigurno stupamo u štrajk

Predstavnici sindikata policije FBiH poručili su danas iz Sarajeva da neće odustati od svojih zahtjeva koje su stavili pred Vladu FBiH, a koji se odnosi na status policijskih službenika u novom prijedlogu Zakona o PIO FBiH.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije, o ovome je održano već nekoliko sastanaka sa predstavnicima Vlade FBiH, ali dogovor po ovom pitanju nije postignut.

“Svi policijski službenici na prostoru FBiH su istrajni u svojim zahtjevima, koje smo mi iz sindikata  policije u proteklom periodu stavili pred Vladu FBiH i želimo poručiti da od njih nećemo odustati. Također, želimo istaknuti da mi nismo protiv ovoga Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, nego smo protiv dijela koji se odnosi samo na status policijskih službenika unutar njega. Također, uputili smo i prema svim parlamentarnim strankama naše zahtjeve i ono što želimo da se promijeni u ovom prijedlogu Zakona o PIO, te se nadamo da će se uskoro postići dogovor u kojem će policijski službenici dobiti rješenja za penzioniranje kakva su prepoznata u zemljama regije”, rekao je Mirza Hadžiabdić iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Danas je istaknuto kako je upravo o ovome održano već nekoliko sastanaka s Vladom FBiH, a policijski službenici su nedavno održali i protest pred zgradom Parlamenta FBiH kada je na dnevnom redu bio zakon o PIO upućen po hitnom postupku. Hitni postupak nije prihvatila većina poslanika.

“Zakon o PIO na dnevnom redu naći će se na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma FBiH i to ovaj put u formi nacrta. Nadamo se da će neka od stranaka predložiti u formi amandmana naše zahtjeve, ako već Vlada FBiH iste nije željela da prihvati”, dodao je Hadžiabdić.

Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-ova u FBiH, kazao je da od njih ne treba praviti socijalne kategorije.

“Svi mi znamo koliko nam vrijede kolege i njihovo znanje, a koje su sada u penziji. Ne smijemo dozvoliti da njihov rad od 40 godina u službi ne bude cijenjen. Mi smo složni u jednom, ako naši zahtjevi ne budu ispoštovani, krenut ćemo s radikalnijim potezima kao što je  i generalni štrajk”, naveo je Škulj.

Podsjećamo, za sutra je zakazana 23. vanredna sjednica  Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se kao prva tačka dnevnog reda naći Nacrt Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

RadioSarajevo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*