Lagumdžija: Najvažniji dogadjaj u okviru regionalne saradnje

Sutra se u Berlinu održava prva konferencija o Zapadnom Balkanu, kojoj će prisustvovati premijeri, ministri ekonomija i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, predstavnici Evropske unije. Domaćini Konferencije su njemačka kancelarka Angela Merkel, ministri ekonomije Sigmar Gabriel i vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je u tekstu na svom blogu ocijenio da je ovo do sada najvažniji događaj u okviru regionalne saradnje koja se sada treba usmjeriti na konkretne, prije svega, ekonomske regionalne projekte.

Novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini definiran u aprilu ove godine na skupu ministara vanjskih poslova EU, a potom i majski sastanak u Solunu proširen sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana je najavio da će u ovaj region u narednih šest godina biti uloženo milijardu eura vlastitih sredstava EU te deset milijardi eura osiguranih od međunarodnih finansijskih institucija za regionalne projekte.

Saradnja u regionu Zapadnog Balkana u posljednjih nekoliko godina konstantno napreduje. Od „balkanskog bureta baruta“ region Zapadnog Balkana postao je „predvorje Evropske unije“.

– Niti jedan iole ozbiljniji političar u regionu više ne bazira svoju retoriku na crtanju novih karata ili teritorijalnim pretenzijama prema drugim zemljama. Ozbiljni, odgovorni političari u političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj vrsti saradnje vide najbolji put da iz „predvorja“ zvanog Zapadni Balkan uđe u veliku kuću sa „adresom“ EU – naglasio je Lagumdžija.

Zajednički regionalni projekti zemalja Zapadnog Balkana su najbrži i najsigurniji put ka integraciji zemalja pojedinačno, regiona u cjelini i svih zajedno u Evropsku uniju.

– Bosna i Hercegovina je životno zainteresirana za regionalne projekte na Jadransko-jonskom koridoru, od autoputa do TAP-IAP plinovoda koji od Azarbejdžana preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine vodi prema Hrvatskoj i Italiji. Rekonstrukcija i modernizacija pruge Sarajevo – Beograd, preko Doboja , Tuzle i Zvornika je jedan od projekata koji ćemo zajedno sa Srbijom predstaviti već na Konferenciji u Berlinu. Ovo će, ne samo omogućiti bržu komunikaciju između glavnih gradova naše dvije države, nego će dati dodatni poticaj ubrzanom ekonomskom razvoju cijele sjeveroistočne Bosne i Hercegovine i šireg regiona – naveo je šef bh. diplomatije.

Na ruti ove pruge leže gradovi poput Zenice, Doboja, Tuzle, Zvornika u kojima već sada postoje značajni energetski, poljoprivredni, hemijski, metalski kapaciteti. Sa izgradnjom TE Stanari, Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, planiranom izgradnjom TE Banovići – ovaj dio BiH postat će „najjači“ energetski region Zapadnog Balkana.

Ovo je istovremeno i faktor povezivanja u ekonomski profitabilne i radno intenzivne klastere kao što je npr. povezivanje Luke Ploče, mostarskog kombinata„Aluminijum“ i zvorničke „Glinice“.

Područje kojim prolazi trasa pruge Sarajevo – Beograd je prepoznatljivo i po svojim poljoprivrednim kapacitetima, kao i područje koje je i u bivšoj državi bilo prepoznatljivo kao centar hemijske industrije.

– No, neće ova pruga osigurati ekonomsko jačanje samo sjeveroistočnog dijela zemlje, nego i cijele Bosne i Hercegovine. Ne treba zaboraviti da će ova pruga, koja će se oslanjati na postojeću prugu Sarajevo-Mostar-Ploče i Doboj – Banja Luka, osigurati brži protok ljudi i roba od Jadranskog do Crnog mora. I nije to jedini projekat koji planiramo raditi sa našim susjedima, sa Hrvatskom i Srbijom zajedno razvijamo projekat uređenja sliva rijeke Save, kako bismo prevenirali stravične posljedice poplava sa kojima smo se suočili u maju ove godine. Sa Crnom Gorom razvijamo projekat modernizacije pruge Čapljina – Nikšić, sa Srbijom izgradnju mosta kod Bratunca, itd. – navodi Lagumdžija.

– Da bismo brzo svi zajedno osjetili rezultate dobre regionalne saradnje podržane od strane EU i međunarodne zajednice u cjelini moramo biti ujedinjeni – i mi u Bosni i Hercegovini i ujedinjeni svi mi u regionu. O svemu ovome će biti više riječi u vremenu pred nama. Od septembarskog sastanka, na kojemu sam domaćin, sa ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana i čelnika Evropske komisije na marginama Generalne skupštine UN u New Yorku, preko oktobarskog samita u Beogradu gdje će nam se pridružiti ministri ekonomije. Pred nama je svojevrstan novi početak – zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*