Trumpova odluka o Jerusalemu nas može gurnuti u tamno razdoblje

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je da je Evropska unija zabrinuta zbog poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.
Na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare u zgradi Evropske komisije u Briselu Mogherini je istakla da je cilj Evropske unije da Jerusalem bude sredstvo za postizanje dvodržavnog rješenja bliskoistočne krize na način da bude glavni grad i Izraela i Palestine.

“Svih 28 članica Evropske unije saglasne su da je dvodržavno rješenje jedino ispravno i da Jerusalem treba biti glavni grad obje države“, kazala je Mogherini.

Evropska komesarka je kazala da je i na nedavnom sastanku američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu prenijela taj jasni i usaglašeni stav Evropske unije o statusu Jerusalema i neophodnosti obnove mirovnog procesa na Bliskom istoku.

“Odluka američkog predsjednika Trumpa nas može gurnuti u još tamnije razdoblje“, kazala je Mogherini.

Pozivajući sve strane na suzdržanost, Mogherini je kazala da Jerusalem predstavlja pitanje koje se tiče cijele međunarodne zajednice.

Ona je najavila da će pitanje statusa Jerusalema biti i glavna tema razgovora tokom sastanka sa premijerom Izraela koji će u ponedjeljak doputovati u posjetu Briselu.
(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*