Delegacija BiH na dvodnevnoj parlamentarnoj konferenciji u Buenos Airesu

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvovat će na dvodnevnoj parlamentarnoj konferenciji o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), koja počinje danas u Buenos Airesu.
Parlamentarna konferencija, koju zajednički organizuju Interparlamentarna unija i Evropski parlament, bit će posvećena pripremama za održavanje 11. Ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije, koja će 10. decembra biti održana u glavnom gradu Argentine, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U delegaciji su predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić, predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Šemsudin Mehmedović i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Predrag Kožul.

Prema najavama, parlamentarna konferencija bit će prilika za dijalog parlamentaraca iz svih krajeva svijeta sa pregovaračima i zvaničnicima Svjetske trgovinske organizacije.

Na skupu će biti riječi i o pitanju e–trgovine i internacionalizaciji malih i srednjih preduzeća, a raspravljat će se i o ulozi multilateralizma u vrijeme povećanja protekcionizma.

Osim bilateralnih susreta sa članovima parlamentarnih delegacija, delegacija Bosne i Hercegovine prisustvovat će i inauguralnoj sjednici Ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije, Simpozijumu o trgovini i održivom razvoju, te Biznis forumu Ministarske konferencije Svjetske trgovinske organizacije.

Bosna i Hercegovina je u završnoj fazi pregovora za punopravno članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*