Peticija za lakši pristup uslugama Doma zdravlja Tuzla

“Stop barijerama, Tuzlanski kanton po mjeri svih građana”, naziv je kampanje organizacija osoba sa invaliditetom okupljenih u Koaliciju, koja za cilj ima uklanjanje arhitektonskih barijera. Kampanja je nastavljena danas, prikupljanjem potisa podrške ispred Doma zdravlja u Tuzli, i sa konkretnim zahtjevima prema institucijama i odgovornim pojedincima.

Projekat je sa implementacijom počeo prošle godine, obilaskom institucija u svim općinama TK, i prikupljajući potpise podrške za otklanjanje barijera pristupa uslugama i informacijama za osobe sa invaliditetom. Kako je gostujući u našem jutarnjem programu “Jutro u 7” kazao Suvad Zahirović, predsjednik Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom Tuzlanskog kantona, jedna od takvih institucije je i tuzlanski Dom zdravlja.

“Svi građani dobro poznaju ovu instituciju, jer je ona jedna od ključnih u kojoj se zadovoljavaju potrebe iz oblasti zdravstvene zaštite, ne samo građana Tuzle nego i cijelog Kantona. S druge strane svi građani, a naročito starije osobe, bolesni, roditelji sa djecom, svjesni su poteškoća prilikom ulaska u zgradu, ili dolaska do pojedinih ljekarskih službi. Bilo gdje da se pokušate pomaknuti nailazite na jako puno stepenica“, kazao je Zahirović.

Problem je uočen prije nekoliko godina, i kako je kazao naš sagovornik, postojao je prijedlog ugradnje lifta, koji bi pomogao u prevazilaženju problema na kvalitetan način. Prema njegovim riječima zakonska regulativa na području Tuzlanskog kantona je dobra, ali je implementacija loša. “Ono što je dobro za osobe sa invaliditetom uopšte u društvu, bolje je za sve građane. Lakše je funkcionisanje svima, tamo gdje je omogućeno nesmetano funkcionisanje onim građanima, koji imaju određene poteškoće, bilo da je riječ o kretanju, dostupnosti ili razumjevanju određenih informacija, ili pristupu određenim uslugama“, dodao je Zahirović.

Potpisana peticija u vidu razglednice sa slikom Doma zdravlja Tuzla, biće upućene nadležnim strukturama za rješenje ovog problema osoba sa invaliditetom.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*