Oko 6.700 osoba ubijeno u Mjanmaru za mjesec dana sukoba

Najmanje 6.700 pripadnika muslimanske manjine Rohinja, među kojima 730 djece ispod pet godina, ubijeno je u prvom mjesecu sukoba u Mjanmaru u periodu od 25. augusta do 25. septembra, saopštila je danas međunarodna organizacija Ljekari bez granica (Medecins sans frontieres – MSF).

“Broj žrtava je vjerovatno veći”, navela je organizacija, čiji su članovi razgovarali sa oko 11.000 izbjeglica u Bangladešu.

Više od 640.000 pripadnika muslimanske manjine Rohinja pobjeglo je od kraja augusta iz Mjanmara u susjedni Bangladeš zbog sukoba.

Vojska Mjanmara je do sada pominjala broj od 400 mrtvih “terorista” Rohinja u sukobima na sjeveru zemlje.

MSF je navela da njena procjena obuhvata samo prvi mjesec sukoba i da se egzodus ljudi nastavlja dodajući da su obim i priroda nasilja “zastrašujući”.

Rohinja su indoarijski narod srodan Bengalcima, a nastanjuje sjeverne dijelove države Rakajn u Mjanmaru. Po vjeri su muslimani, a govore rohinja jezikom koji spada u indoarijsku grupu indoevropske porodice jezika. Ukupno ih ima oko 2.000.000, od čega u Mjanmaru oko 1.300.000.

Pripadnici Rohinja se u Mjanmaru smatraju strancima i njihovo državljanstvo ne priznaje ta zemlja u kojoj živi 95 odsto budističke populacije.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*