OSCE: Završen kurs iz oblasti sigurnosne politike

Godišnji kurs iz oblasti sigurnosne politike, na kojem se okupilo 30 predstavnika vlasti, policije, Oružanih snaga, te civilnog društva u Bosni i Hercegovini, završen je danas u Sarajevu. Tokom protekle dvije sedmice, učesnici su stekli nova znanja o sigurnosnoj politici i upoznali se o najnovijim trendovima u ovoj oblasti.

Sudionici kursa su također ostvarili praktičan uvid u rad institucija koje su nadležne za usvajanje i provođenje sigurnosne politike BiH.
“Kurs je pokrenut 2007. godine, a prerastao je u trajni program obuke o sigurnosnoj politici. Kursevi kao što je ovaj imaju izuzetnu vrijednost, jer pomažu da se uspostave neophodni kontakti između ministarstava, institucija i organa vlasti. Također, služe kao sredstvo da se poboljša koordinacija i pojačaju kolektivni napori na unapređenju praktične primjene sigurnosne politike BiH”, istakao je šef Odjela za politiku i planiranje Misije OSCE-a u BiH Joeri Maas.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH i predsjedavajući Interresorne radne grupe Mijo Krešić ističe da kurs prepoznaje da organi vlasti ne mogu biti jedini akter u očuvanju sigurnosti, te da je potrebna koordinacija i saradnja između širokog spektra vladinih i nevladinih institucija i agencija, uključujući i privatni sektor.

Brigadir u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i predavač na kursu Mihajlo Vujović je naglasio da institucije i agencije koje se bave sigurnošću na svim nivoima moraju da se međusobno informišu o sopstvenim sposobnostima i da međusobno razmjenjuju sopstvena iskustva.

“Kurs je izvanredna prilika da se postigne sve što je neophodno na osposobljavanju institucija države u ovoj oblasti. Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine daje punu podršku organizaciji kursa i raduje se prilici da sa kolegama iz drugih ministarstava i sigurnosnih agencija podijeli sopstveno iskustvo, a sve u cilju izgradnje trajne sigurnosti građana Bosne i Hercegovine”, zaključio je Vujović.

Kurs je organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Interresornom radnom grupom Vijeća ministara BiH za praćenje provođenja dokumenta „Sigurnosne politike BiH“, saopćeno je iz OSCE-a.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*