Generalna skupština UN-a: “Jerusalem je ključ mira i rata”

U toku je zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) na kojem će se glasati o nacrtu rezolucije u kojem se navodi da je “nevažeća svaka odluka i akcija koja će izmijeniti status, karakter ili demografski sastav Jerusalema”.
Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki je u obraćanju kazao da Trumpova odluka neće utjecati na status Jerusalema, naglasivši da će ipak utjecati na status SAD-a kao medijatora.
“Ko može zamisliti mirovni plan u kojem je Jerusalem izuzet. Jerusalem je ključ mira i rata”, kazao je al-Maliki.

Predstavnici Palestinske uprave su poručili da mirovni proces nije monopol bilo koga, dodajući kako je palestinsko pitanje odgovornost čitave međunarodne zajednice.

Naglasili su i kako Trumpova odluka služi kolonijalnom karakteru Izraela, kao i ekstremističkim snagama širom svijeta.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je podsjetio da su prije zasjedanja upućene prijetnje u vezi s predstojećim glasanjem.

“Jedna zemlja, članica UN-a, prijetila je drugim članicama. Neki su prijetili obustavom razvojne pomoći. To je neprihvatljivo”, kazao je Cavusoglu.

Naglasio je da Turska nikada neće napustiti Jerusalem niti palestinski narod.

Dodao je kako se glasanjem u Generalnoj skupštini pokazuje predanost palestinskom pitanju te diže glas za pravdu i mir.

“Možete biti moćni, ali to ne znači da ste upravu”, rekao je turski šef diplomatije.

SAD je na sjednici GSUN-a poručio da će glasanje o Jerusalemu utjecati na mišljenje Amerikanaca o UN-u, napominjući da Trumpova odluka o Jerusalemu “uopće ne šteti mirovnim naporima”.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley je ponovila da će SAD premjestiti ambasadu u Jerusalem.

“SAD će premjestiti ambasadu u Jerusalem. To od nas traži američki narod i to je ispravan stav. Nikakvo glasanje to ne može promijeniti”, rekla je Haley.

Nakon rasprave o nacrtu rezolucije, uslijedit će glasanje predstavnika zemalja članica. Rezolucija može biti usvojena s najmanje dvije trećine glasova članica Generalne skupštine.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države (SAD) 18. decembra su uložile veto u Vijeću sigurnosti UN-a na nacrt rezolucije o Jerusalemu koji je, na inicijativu Turske, predložio Egipat.
(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*