Nakon izbora u Kataloniji: Ponovo izvjesna borba za nezavisnost

Smijenjeni katalonski predsjednik Karles Pućdemon (Carles Puigdemont) izjavio je danas kako je spreman da se sastane sa španskim premijerom Marijanom Rahojem (Mariano Rajoy) na bilo kojoj lokaciji u Evropskoj uniji (EU), osim u Španiji. Na osnovu više od 90 posto prebrojanih glasova, blok stranaka koje su za nezavisnost Katalonije najvjerovatnije će dobiti većinu u regionalnom parlamentu.
Pućdemon je u Briselu rekao, poslije objavljivanja izbornih rezultata, da su jučerašnji regionalni izbori otvorili “novo doba” za taj španski region.

On je kazao da je spreman da se vrati u Kataloniju i ponovo postane njen lider.

“Katalonija želi da bude nezavisna država. To je želja katalonskog naroda”, rekao je Pućdemon, dodavši:”Mislim da plan Marijana Rahoja ne funkcioniše, zato moramo pronaći novi način rješavanja ove krize”.

Španska vlada zasijeda kako bi razmotrila naredne korake
Kako je javio BBC, i dalje je nejasno kome će biti data mogućnost da formira novu katalonsku vladu.

Pućdemon, kao najistaknutiji vođa opozicije, mogao bi da bude izabran na čelo koalicije za nezavisnost koja će pregovarati sa drugim strankama.

Španski premijer Rahoj ne želi dijalog sa separatistima dok se ne obavežu da će svoje političke ciljeve braniti u okviru španskog ustava, koji zabranjuje jednostrano proglašenje nezavisnosti bilo kojeg od 17 autonomnih španskih regiona.

Špansko pravosuđe podigno još šest optužnica protiv separatista
U međuvremenu, špansko državno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv još šest zagovornika nezavisnosti Katalonije zbog sumnje da su prije dva mjeseca učestvovali u pobuni protiv Španije.

Optuženi su za pripremu referenduma suprotnog ustavu, neposlušnost i izglasavanje nezavisnosti pokrajine na sjeveroistoku Španije.

Nakon što je 27. oktobra u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje samostalne republike Katalonije, optuženi su ministri tadašnje katalonske vlade i članovi parlamenta koji su dopustili glasanje. Neki od njih se nalaze na uslovnoj slobodi, neki u pritvoru, a neki su otišli u Belgiju, jer im prijeti hapšenje vrate li se u Španiju.

Pristalice nezavisnosti najvjerovatnije će dobiti većinu mandata
Katalonska izborna komisija je saopštila, na osnovu više od 90 posto prebrojanih glasova, da je blok stranaka koje su za nezavisnost Katalonije na putu da ponovo dobije većinu u parlamentu tog španskog regiona koji ima 135 mjesta.

Koalicija “Zajedno za Kataloniju” koju predvodi doskorašnji katalonski predsjednik Karles Pućdemon trebalo bi da osvoji 34 mjesta, dok je na trećem mestu takođe secesionistička Republikanska ljevica Katalonije (ERC) bivšeg potpredsjednika Vlade Oriola Žunkerasa s 32 mandata.

Mala antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) trebalo bi da ima četiri mandata, čime bi te tri stranke ukupno imale 70 poslanika.

Ipak, najveći broj glasova trebalo bi da ima stranka centra Sjudadanos (Građani), koja se protivi nezavisnosti Katalonije, a koju vodi 36-godišnja advokatica Ines Arimadas. Ta stranka bi prema trenutnim projekcijama trebalo da ima 35 od 135 mandata.

Od stranaka koje se zalažu za jedinstvenu Španiju, Socijalistička radnička partija (PSOE) trebalo bi da ima 18 poslanika, dok će četiri mandata pripasti Narodnoj stranci (PP) španskog premijera Marijana Rahoja, tradicionalno slaboj u Kataloniji, navodi Frans pres.

Te tri stranke koje su protiv katalonske nezavisnosti trebalo bi da imaju ukupno 57 mandata.

Krajnje lijeva stranka Zajednička Katalonija, koja se pozicionirala između dva bloka, imaće osam mandata.

Prije gotovo dva mjeseca Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendirala je autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*