Diplomatski pasoši BiH za Pjanića, Bošković, Gajić i Petković

Fudbaler Miralem Pjanić, Dijana Bošković, najbolja odbojkašica Evrope, rodom iz Hercegovine, doktorica Snježana Gajić te Sara Petković iz Banje Luke dobili su diplomatske pasoše, koje je po prvi put u svom mandatu dodijelio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Podsjetio je da kao ministar ima pravo da uruči pasoš bilo kojem državljaninu BiH po diskrecionom pravu.

“Moja želja je bila da nađemo nešto što vrijedi i što će imati širi kontekst”, rekao je Crnadak i podsjetio da doktorica Gajić i njena porodica vode dugogodišnju borbu protiv Laforine bolesti, ne samo za svoju djecu, već i svu drugu.

Banjalučanka Sara Petković također pomaže u borbi Gajića s Laforinom bolesti.

Poznatom fudbaleru Juventusa Miralemu Pjaniću će ovog vikenda biti uručen pasoš, a Crnadak ističe i da se i on uključio u ovu akciju. Pjanić će početkom naredne godine prirediti donatorsku humanitarnu večeru, na kojoj će prisustvovati fudbaleri njegovog matičnog kluba i sportisti iz Italije.

Sav prihod od ove humanitarne akcije namijenjen je liječenju oboljelih, ali i kao pomoć za pronalaženje lijeka za Laforinu bolest.

“To je jedna vrsta sportsko-humanitarne aktivnosti za koju smo ocijenili da zaslužuje ovakakav tretman”, rekao je šef bh. diplomatije.

Diplomatski pasoš ide i Dijani Bošković, najboljoj odbojkašici Evrope, a bit će joj uručen naredne godine. I ona će pozvati sve suigračice u klubu u Istanbulu da se priključe podršci borbi za pronalaz lijeka za Laforinu bolest.

Tatjana Gajić je preminula 14. oktobra 2014. u 23. godini, nakon sedam i po godina borbe s ovom teškom bolesti.

Njena sestra Milana se još bori, a njihova majka, doktorica SnježanaGajić  je rekla da tragedija njihove porodice pokazuje da “dobri gestovi ujedinjuju ljude i svijet”.

Laforina bolest je neizlječivo progresivno neurološko oboljenje koje zdravo dijete vodi ka gubitku intelektualnih i tjelesnih sposobnosti i fatalnom ishodu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*