(Foto/video) Šta znate o malenoj državi Vanuatu koja je sponzor rezolucije o Srebrenici?

Iako je Vanuatu geografski udaljen hiljadama kilometara od Bosne i Hercegovine, ova mala zemlja ima važnu ulogu u predstojećim danima. Nedavno je postala sponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

Vanuatu, zemlja poznata po svojoj spektakularnoj ljepoti tropskih otoka, smještena je u Južnom Pacifiku, u Okeaniji. Sastoji se od 80 otoka, ukupne površine svega 12 hiljada kvadratnih kilometara od kojih je većina nenaseljena. Glavni otoci su Efate, Espiritu Santo i Tanna. Ova otočna nacija ima bogatu historiju, koju obilježavaju brojna evropska istraživanjima i kolonijalna vladavina.

Prije dolaska evropskih istraživača, Vanuatu su naseljavali Melanežani. Prvi Evropljanin koji je stigao na otoke bio je španski istraživač Pedro Fernández de Quirós 1606. godine. Nakon toga, otoke su posjetili brojni istraživači i trgovci, uključujući i kapetana Jamesa Cooka.

Vanuatu je bio pod francuskom i britanskom upravom sve do 1980. godine, kada je postao nezavisna država. Dan nezavisnosti obilježava se 30. jula.

Ekonomija Vanuatua uglavnom se oslanja na poljoprivredu, ribarstvo i turizam. Glavni poljoprivredni proizvodi uključuju kakao, kafu i voće. Vanuatu također ima bogatu tradiciju umjetnosti i zanata, uključujući izradu tradicionalnih tkanina i drvorezbarstvo.

Prema popisu iz 2020. godine Vanuatu ima 300 hiljada stanovnika. Apsolutnu većinu, 98 posto, čini domicilno stanovništvo naroda Ni-Vanuatu. Kršćani čine 93 posto stanovništva, no i dalje su u tradiciji duboko ukorijenjena drevna vjerovanja i običaji.

Turizam je važan sektor ekonomije Vanuatua, s posjetiteljima koji dolaze zbog prekrasnih plaža, ronjenja i jedinstvene kulture. Zemlja se suočava s izazovima kao što su klimatske promjene i prirodne katastrofe, poput ciklona koji su česti u regiji.

Glavni grad Vanuatua Port Vila (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Glavni grad Vanuatua Port Vila (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Uprkos tim izazovima, Vanuatu ostaje jedna od najljepših destinacija na svijetu, privlačeći posjetitelje svojom netaknutom prirodom i bogatom kulturom Melanezije.

Bosna i Hercegovina je s Vanuatuom uspostavila diplomatske odnose nedavno, 26. septembra 2018. godine. Tog dana su se u New Yorku sastali tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i njegov kolega iz Vanuatua Ralph Regenvanu te su ozvaničili uspostavu diplomatskih odnosa.

klix.ba

Jedan komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*