Održana konstituirajuća sjednica Vijeća nacionalnih manjina FBiH

U Sarajevu je održana konstituirajuća sjednica Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH na kojoj je za predsjedavajućeg izabran Elias Tauber, predstavnik jevrejske nacionalne manjine. Dopredsjedavajući Vijeća su predstavnik romske nacionalne manjine Mehmed Mujić i predstavnica crnogorske nacionalne manjine Hidajeta Redžić.

Dogovoreno je da na prvoj narednoj sjednici budu imenovana stalna radna tijela Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH, uključujući komisiju za izradu i ostvarivanje programa rada Vijeća, komisiju za ustavno-zakonodavna pitanja razvoja i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina i komisije za očuvanje i razvoj kulturnog, obrazovnog i jezičkog identiteta pripadnika nacionalnih manjina.

Dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Vesna Švancer izjavila je da Vijeće nacionalnih manjina Federacije BiH predstavlja posebno savjetodavno tijelo Federalnog parlamenta. Ona je podsjetila na proceduru koja je prethodila verifikaciji članova Vijeća nacionalnih manjina, odnosno objavljivanju jedinstvene liste novog saziva Vijeća u “Službenim novinama”, te poželjela uspješan rad ovom tijelu u narednom periodu.

Vijeće nacionalnih manjina ima 21 predstavnika delegiranog iz svih nacionalnih manjina, koji su nakon provedene i zakonom propisane procedure verificirani u oba doma Federalnog parlamenta.

Vijeće čine predstavnici: Albanaca, Austrijanaca, Crnogoraca, Čeha, Italijana, Jevreja, Mađara, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumuna, Rusina, Slovaka, Slovenaca i Turaka, koji su izabrani u skladu sa Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Federaciji BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*