Sjeverna Koreja: Ovo je čin rata, SAD prestravljene

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopćilo je da nove sankcije koje su joj Ujedinjene nacije uvele predstavljaju čin rata.
To je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Sjevernokorejsko ministarstvo je navelo i da su sankcije potpuno jednake uvođenju potpune ekonomske blokade ove zemlje.

– Sjedinjene Američke Države koje su u potpunosti prestravljene našim ostvarenjem velikog historijskog cilja kompletiranja nuklearnih snaga države, sve više mahnito povlače poteze kojima se nameću do sada najstrože sankcije i pritisak na našu zemlju. Dalje ćemo konsolidirati našu nuklearnu samoodbranu sa ciljem iskorjenjivanja američkih nuklearnih prijetnji, ucjena i neprijateljskih poteza tako što ćemo uspostaviti praktičnu ravnotežu snaga sa SAD – saopćilo je sjevernokorejsko ministarstvo.

Vijeće sigurnosti UN u petak je jednoglasno uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon njenog najnovijeg testa interkontinentalne balističke rakete.

Rezolucija teži da zabrani gotovo 90 posto izvoza naftnih derivata u Sjevernu Koreju ograničavajući ih na 500.000 barela godišnje i zahtjeva repatrijaciju Sjevernokorejaca koji rade u inozemstvu u roku od 12 mjeseci.

Nacrt rezolucije koju su izradile SAD, također predviđa smanjenje snabdjevanja Sjeverne Koreje sirovom naftom na četirir miliona barela godišnje.

SAD pozivaju Kinu da ograniči snabdjevanje naftom svog susjeda i saveznika, prenosi Avaz.

Rezolucija je prošla u Vijeću sigurnosti sa svih 15 glasova “za”, rekao je ambasador Japana pri UN, države koja ovog mjeseca predsedava Vijećom.

Sjeverna Koreja je 29. novembra saopćila da je uspješno izvela test nove interkontinentalne balističke rakete kao i da ta raketa ima mogućnost da pogodi američko kopno.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*