U BiH se traga za još najmanje 8000 nestalih osoba

Ujedinjene nacije su 30. august proglasile Međunarodnim danom nestalih osoba i taj datum se obilježava širom svijeta u cilju podizanja svijesti o problemu nestalih, piše Fena.

Kako je saopšteno iz Instituta za nestale osobe BiH, u našoj zemlji Međunarodni dan nestalih osoba smatra se posebno važnim jer je u BiH nestalo više od 30.000 njenih građana.

Nakon rata do danas na području Bosne i Hercegovine pronađeno je i ekshumirano više od 24.000 posmrtnih ostataka osoba koje su nestale usljed ratnih dešavanja, odnosno usljed zločina protiv čovječnosti i kršenja ljudskih prava.

Više od 22.000 žrtava je identifikovano i predato porodicama kako bi ih dostojanstveno ukopale.

Iako je proces traženja nestalih osoba u našoj zemlji od relevantnih svjetskih institucija ocijenjen kao veoma uspješan ipak u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za najmanje 8.000 nestalih osoba.

“Pitanje nestalih osoba sigurno je jedno od najvažnijih humanitarnih pitanja u našoj zemlji i pred nama je veoma važan, ali i težak zadatak. Kako vrijeme odmiče smanjuje se broj i pouzdanost informacija o lokaciji pojedinačnih i masovnih grobnica. Pozivamo i apelujemo na one koji imaju pouzdanu informaciju o lokaciji potencijalnih grobnica da se jave Institutu za nestale osobe BiH”, rekao je predsjedavajući Kolegija direktora Amor Mašović.

Informaciju mogu i anonimno javiti na broj telefona koji je potpuno besplatan: 080 02 01 07.

Iz Instituta za nestale upozoravaju da problem nestalih osoba nije samo problem njihovih porodica, to je problem države koja se kroz institucije mora aktivno uključiti u rješavanje ovog veoma važnog pitanja.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*