Grabar Kitarović komentarisala inicijative u parlamentu Federacije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović komentarisala je u intervjuu za Večernji list odnose Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom.

Kitarović je naglasila da je u svojim nedavnim porukama oko BiH bilo vrlo jasna.

“Ključ stabilnosti susjedne države jest u istinskoj ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, i prema europskoj i euroatlantskoj budućnosti okrenutoj suradnji njihovih političkih predstavnika.”, kazala je Grabar Kitarović za Večernji.

Iako su prvobitno hrvatski zvaničnici kako u Hrvatskoj tako i u BiH komentarišući presudu Haškog tribunala u slučaju Prlić i ostali upravo isticali da se radi o presudi cjelokupnom hrvatskom narodu, Grabar – Kitarović poručuje da neko drugi pokušava nametnuti kolektivnu krivnju Hrvatima.

“Zlouporaba presude u slučaju šestorke u političke svrhe, posebice pokušaji nametanja neke kolektivne krivnje Hrvatima u BiH, neprihvatljiva je”, navela je predsjednica Hrvatske.

Također, ona se oštro usprotivila inicijativi koja se nedavno našla na dnevnom redu Parlamenta Federacije, a koja se odnosi na brisanje naziva “Herceg Bosne” iz javnih preduzeća, nakon čega su zastupnici HDZ-a napustili sjednicu.

“Jednako je tako neprihvatljivo nastojanje za izbacivanjem riječi „hrvatski“ iz naziva javnih ustanova u BiH”, kazala je.

U tome kontekstu predsjednica Hrvatske također je ponovila izlizanu floskulu o Hrvatskoj kao jamcu ( garantu) Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako Hrvatska nije nikakav garant nego strana u međunarodnom sukobu, koji je okončan potpisivanjem mirovnog sporazuma.

“Hrvatska ima obvezu brinuti se o tome, temeljem svog Ustava i kao potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma. Hrvati su konstitutivan narod u toj državi i nitko ih neće svoditi na manjinu”,  kazala je Grabar Kitarović.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*