Zavšen Sajam šljive: Medalja za kvalitet prirodnom soku od jabuke

Na 41. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajamu šljive predstavilo se 230 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Turske, Jordana i Bosne i Hercegovine. U četiri dana Sajma izlagači su imali priliku da prezentuju svoje proizvode i uspostave nove poslovne kontakte, a dodijeljene su i nagrade, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Medaljom za kvalitet Gradačačkog sajma nagrađen je zajednički proizvod, prirodni sok od jabuke, firmi “Zorg-In” Kornica-Šamac i “Greni-smit” Gradačac. Kako je istakao Taib Bajramović, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva “Greni-smit” u Gradačcu na kojem već 14 godina uspješno ima razvijenu rasadničarsku proizvodnju domaćih, ali i novih selekcioniranih voćnih zasada ove godine započeli su sa proizvodnjom soka.

“Željeli smo vidjeti da li možemo napraviti jedan kvalitetan prirodni proizvod bez dodataka, i analize su pokazale da smo na pravom putu. Jabuka je iz vlastitog voćnjaka, a imamo i nove zasade u Kornici, tako da ne bi trebalo biti problema sa sirovinom. Pokušat ćemo i sa sokovima od kruške, jabuke i jagode. Izložba nam je dobro poslužila da se predstavimo narodu, da vide šta i kako radimo. Na ovakvim manifestacijama čovjek ne očekuje da nešto proda, već da upozna javnost sa svojim radom”, kazao je Bajramović.

Nastupom na ovogodišnjem Sajmu šljive zadovoljni su predstavnici firme ALRAKHA iz Jordana. Od 2011. godine imaju predstavništvo u Sarajevu i bave se izvozom proizvoda iz BiH u Jordan i okolne zemlje. Izvoz se najviše bazira na proizvodima firme Helios Banovići, čiji su zastupnici, i ogrjevnog drveta. U Jordan plasiraju voće i povrće iz Bosne i Hercegovine, najviše jabuku.

Zadovoljstvo prezentacijom na Sajmu šljive ističe Gokče (Gokce) Misirli, konsultant za strane investicije, i Sabri Yigit, generalni koordinator proizvodnje iz turske firme Derin koja proizvodi mreže za uzgoj ribe. Imali su kontakt sa predsjednikom Udruženja ribara u Gradačcu i nadaju se saradnji i u budućnosti.

Unatoč teškoj godini za poljoprivredne proizvođače, sajam je i ove godine ispunio očekivanja izlagača, ali i posjetilaca.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*