VIDEO: Dogodilo se na današnji dan… 23 maj/svibanj

Na današnji dan, 23. maja 1536. godine, papa Paul III u Portugalu je osnovao inkviziciju – crkveni sud katoličke crkve.

Godine 1785., veliki izumitelj i državnik Benjamin Franklin, objavljuje svoj novi pronalazak – bifokalna stakla za naočale koje u gornjem dijelu imaju leću za gledanje na daljinu, a u donjem dijelu leću za gledanje na blizinu. Franklin je tvrdio da ih je izumio jer mu je dosadilo često mijenjanje dva para.

Dvadeset trećeg maja 1934., policija američke savezne države Luisiana presrela je, i nakon kraćeg obračuna ubila, najpoznatiji pljačkaški par, Bonnie Parker i Clydea Barrowa, poznate jednostavno kao – Bonnie i  Clyde.

Na današnji dan 1949. godine, proglašen je Ustav Savezne Republike Njemačke koja je izvorno imala 12 saveznih država i bila odvojena od Njemačke Demokratske Republike. Ustav iz 1949. vrijedi i danas.

BBC je 1969. naručio 13 epizoda humorističke serije “Leteći cirkus Montyja Pythona” koja je zbog svog neobičnog humora postala veliki televizijski hit. Serija grupe britanskih komičara prikazivana je do 1974., a snimljeno je ukupno 45 epizoda.

Interesantan je i podatak da je na današnji dan prije ravno 124 godine, osnovan Associated Press, jedna od prvih novinskih agencija kakve danas poznajemo, o čemu opširnije govorimo u rubrici „vremeplov“.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*