Počela evakuacija teško bolesnih iz regije Istočna Ghouta

Međunarodni komitert Crvenog križa objavio je u srijedu da je započeo s evakuacijom hitnih medicinskih slučajeva iz sirijskog opkoljenog pobunjeničkog bastiona Istočna Ghouta nakon višemjesečnog čekanja tokom koga je, prema tvrdnjama UN-a, umrlo 16 osoba.

“Večeras je tim MKCK-a započeo s evakuacijom težih medicinskih slučajeva iz Istočne Ghoute u Damask”, navodi MKCK-a na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Fotografije postavljene na tweetove prikazuju konvoj ambulantnih vozila kako se sprema da odveze kritično bolesne pacijente.

Američko sirijsko medicinsko društvo, druga organizacija za medicinsku pomoć, saopćilo je da je evakuirano 29 kritičnih slučajeva čije je prebacivanje u Damask odobreno. Također se navodi da je četvero pacijenata evakuirano danas, a ostali u predstojećim danima.

Istočna Ghouta jedno je od posljednjih preostalih pobunjeničkih uporišta u Siriji i pod žestokom je opsadom vladinih snaga od 2013. godine koja je izazvala ozbiljne nestašice hrane i lijekova za njenih oko 400.000 stanovnika.

Istočna Ghouta jedna je od četiri “zone deeskalacije” dogovorenih u maju, u nastojanju da se ublaže borbe u nekim djelovima ratom zahvaćene zemlje.

Više od 340.000 osoba je poginulo i milioni napustili svoje domove otkako je izbio sirijski rat 2011. godinei, prenosi agencija AFP.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*