VMBiH: Danas o privremenom finansiranju institucija BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu trebalo bi da razmatra Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za period januar – mart 2018. godine, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

Resorni ministar Vjekoslav Bevanda izjavio je da je Odluka o privremenom finansiranju pripremljena, jer i dalje nema zvanične najave za održavanje sjednica parlamenta BiH na kojima bi mogao biti razmatran budžet.

“Stoga smo pripremili ovu odluku, kao odgovorni ljudi, kako ne bismo došli u situaciju da nemamo usvojen budžet, ali ni odluku o privremenom finansiranju”, kazao je Bevanda.

Budžet za narednu godinu predviđen je u iznosu 1.954.062.329 KM. Budžet za finansiranje institucija ostaje 950 miliona KM. Prihodi za servisiranje vanjskog duga su 1.004.062.329 KM i manji su za oko 7,1 milion KM u odnosu na 2017. godinu

Na dnevnom redu sjednice je i Informacija o ukupnim aktivnostima Direkcije za evropske integracije u vezi sa upravljanjem procesom evropskih integracija, kao i Informacija o održanom drugom sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i BiH.

Vijeće ministara trebalo bi da raspravlja i o imenovanju vršioca dužnosti generalnog sekretara Vijeća ministara BiH, zamjenika direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenika direktora Granične policije BiH.

Za danas je najavljeno održavanje dvije sjednice Vijeća ministara BiH, a na predloženom dnevnom redu druge sjednice je, između ostalog, Informacija o provedbi Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH, Informacija o aktivnostima Ministarstva sigurnosti BiH u prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u BiH na osnovu Evropskog hitnog putnog lista za povratak (EU – Laissez Passer).

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, te Prijedlog mišljenja o Prijedlogu zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*