Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 29. april 2017: Nakon što su u aprilu zabilježene temperature i iznad 25 stepeni Celzijusa na bh. planinama ali i glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu danas je pao novi snijeg. ( Kemal Zorlak - Anadolu Agency )

Vrijeme: Pretežno oblačno, krajem dana kiša i snijeg

U Hercegovini, Krajini, zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne danas će uglavnom biti pretežno oblačno vrijeme s kišom.

Meteorolozi najavljuju jače padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne gdje se očekuje između 20 i 50 litara padavina po metru kvadratnom. Na istoku i sjeveru Bosne lokalno su moguće kratkotrajne slabije padavine.

Krajem dana, padom temperature, kiša će u preći u susnježicu i snijeg, prvo u Krajini i u zapadnim područjima, dok će tokom noći na petak susnježice i snijega biti u cijeloj Bosni. U Hercegovini će snijeg padati na planinama.

Puhaće južni vjetar umjerene jačine, s jakim udarima. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na petak vjetar će postepeno promijeniti smjer na sjever.

Najniža jutarnja temperatura kretaće se od 5 do 10 stepeni, a najviša dnevna od 7 do 13, na sjeveroistoku Bosne do 15 stepeni.

Pogoršanje vremenskih prilika, praćeno izraženim padom atmosferskog pritiska, povećanom naoblakom i padavinama, nepovoljno će uticati na većinu ljudi, osobito na osjetljivije meteoropate, uzrokujući pojačanu glavobolju, reumatske bolove, gastroenterološke tegobe i nesanicu.

Hronični bolesnici i meteoropati trebalo bi da se suzdrže od pretjeranih aktivnosti, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*