Američki meteorolozi najavljuju drastičnu promjenu vremena

Noćas i sutra našu regiju očekuje jače pogoršanje vremena, a meteorolozi posebno upozoravaju na moguća jača grmljavinska nevremena i lokalne bujične poplave osobito u Bosni, na sjevernom Jadranu te sjeverozapadu i u središnjoj Hrvatskoj.

Hercegovina i Dalmacija će proći uz jače pljuskove, lokalno može biti problema s prekomjernim količinama kiše u pojedinim gradovima.

Na Facebook stranici Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koja se ističe dosta ažurnim i pouzdanim predviđanjima vremena u našoj regiji, ističu da bi nadležne službe u u BiH te u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji trebale biti spremne.

Upozorenje na nadolazeću ciklonu uputila je i američka stranica accuweather.com.

U obavještenju stoji da bi na sjeveru Hrvatske u kratkom vremenskom periodu mogla pasti obilna kiša, što bi dovelo do lokalno poplavljenih sobraćajnica i bujičnih poplava u nekim naseljima.

Tokom ponedjeljka polje niskog pritiska će se kretati preko većeg dijela Italije i donositi lokalno obilnije padavine većem dijelu te zemlje, kao i lokano na Jadranu, zapadnim dijelovima Bosne i Hercegovine i zapadnim dijelovima Crne Gore. Najveća opasnost od bujičnih poplava ja na području planinskih lanaca Apenina i Dinarida, zbog toga što se veća količina kiše može sliti u planiske potoke.

Sredinom sedmice jake kiše i opasnost od mogućih poplava će se smanjiti, ali nam ostaju do kraja sedmice lokalni pljuskovi i grmljavina. Tako stoji u članku na američkoj stranici accuweather.com

Ukoliko ste u prilici, sjednite još danas na neku terasu ili pođite u prirodu jer je ispred nas kišni tjedan, a tempereture će na par dana ponegdje i drastično pasti, upozorava 24sata.hr, pozivajući se na Norveški meteorološki institut koji najavljuje veliki pad temperature na jugoistoku Evrope.

(Doznajemo.com)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*