Prekinut štrajk ljekara i zdravstvenih radnika u Goraždu, pristali na satnicu od 2,11 KM

Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu pristao je na visinu satnice od 2,11 KM i sukscesivno povećanje koeficijenata za sve uposlene u narednoj godini, a ključni zahtjev članova ovog sindikata bio je da se definišu vremenski rokovi za povećanje koeficijenata.

“Ovo je prvi put da smo se tako nešto dogovorili i sada su stvari precizne, a ako se ne ispune onda imaju tužbe, ponovni štrajk ili drugi načini”, izjavio je Emir Baščelija, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu BPK Goražde nakon potpisanog sporazuma.

Sporazum o izmjenama usaglašenog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH, Baščelija je potpisao sa resornom ministricom zdravstva Sabirom Bešlijom.

Predstavnici sindikata sporazumom su potvrdili da puno radno vrijeme sedmično traje 37,5, a najniža neto satnica iznosi 2,11 KM i primjenjivat će se od 1. februara 2018. godine, s postojećim koeficijentima. Također, od 1. aprila planirano je uvećanje koeficijenata za sedam posto, a od 1. juna za osam posto, kada će se izvršiti analiza finansijske situacije u zdravstvu i razmotriti povećanje koeficijenata linearno za sve uposlenike. Od 1. novembra izmjene će se vršiti u skladu sa raspoloživim sredstvima.

U slučaju da dođe do naknadnog povećanja plaća Strukovnom sinidkatu doktora medicine i stomatologije BPK Goražde, ovaj Sindikat dobija ista prava.

U Vladi BPK Goražde imaju razloga za zadovoljstvo jer je štrajk okončan nakon skoro dva mjeseca neizvjesnosti i stanja u kojem su najviše trpjeli građani.

“Ipak su na kraju prevagnuli argumenti koji uvažavaju realno finansijsko stanje ovog kantona. Sve vrijeme pregovori su vođeni u pravcu uvažavanja stanja jer smo imali zahtjeve da standard bude kao u nekim drugim kantonima, a mi to ovdje ne možemo ispuniti”, kategoričan je Emir Oković, premijer BPK Goražde.

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije nisu se oglašavali. Doktori su, kako saznajemo, pristali na kompromis u interesu pacijenata i građana BPK Goražde. Posljednjih dana bili su u žiži interesovanja javnosti zbog otkaza koje su ponudili poslodavcima nezadovoljni jer nije potpisan granski kolektivni ugovor. Njihove kolege iz sindikata koji okuplja radnike uposlene u zdravstvu to smatraju nepotrebnim korakom.

“Ne vode se štrajkovi ucjenama, otkazima i zakletvama, postoje pravila i drugi načini borbe”, smatra Bašelija.

Zdravstveni radnici i ljekari počeli su sa radom uz obavezu nadležnih da poštuju potpisane kolektivne ugovore kako se slične situacije poput ove ne bi ponovile u budućnosti.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*