Piranski zaljev: Prijete li incidenti između Hrvatske i Slovenije?

Slovenija je od danas počela primjenjivati odluku Arbitražnog suda koji je utvrdio njene granice s Hrvatskom, te joj omogućio prolaz Piranskim zeljevom do međunarodnih voda. Hrvatska ne prihvata odluku arbitraže, pa su, prema nekim predviđanjima, danas mogući i sukobi dvije države u spornom području.
Za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića danas je, kako je izjavio novinarima, sasvim običan dan. On je rekao da očekuje od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza kako bi bili izbjegnuti svi mogući incidenti.

Međutim, Slovenija nema namjeru odustati od provedbe odluke suda. Istekom šestomjesečnog roka za njih je sve kristalno jasno i završeno i odlučni su u tome da svoju graničnu liniju, na kopnu i na moru, prilagode arbitražnoj odluci. Još međutim nisu otkrili kako će zaista provesti cijeli proces niti koliko će on trajati.

Zvanična Ljubljana insistira da se provedba presude na kopnu odvija uz zajedničku demarkacijsku komisiju. Najavili su i da će svojim državljanima koji su presudom ostali s hrvatske strane granice dati po 25 hiljada eura da bi se lakše preselili u Sloveniju, ako tako žele.

Slovenija sprema i tužbu
Incidenti bi se mogli očekivati na moru. Savudrijski ribari, sa hrvatske strane, kažu da ne namjeravaju prestati ribariti u dijelu zaljeva koji je pripao Sloveniji.

”Isplovit ćemo kao i uvijek, ako nam vrijeme dozvoli”, rekao je jedan od hrvatskih ribara.

Odluče li Slovenci poslati svoje policijske brodove na novu graničnu liniju i zateknu li hrvatske ribarice unutar svojih teritorijalnih voda ti bi brodovi mogli biti zaplijenjeni. Bude li ih hrvatska policija štitila, lako bi moglo doći i do većih napetosti, upozoravaju mnogi.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je i tužbu protiv Hrvatske ako bude pokušavala spriječiti Sloveniju u provođenju odluke suda. Dvije su mogućnosti koje Slovenija ima na raspolaganju. Može se požaliti Evropskoj komisiji i zatražiti sankcije protiv Hrvatske, dok je druga opcija tužba sudu Evropske unije. Kako je Hrvatska do sada prolazila na međunarodnim sudovima, za očekivati je da bi i taj spor izgubila.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*