SIPA lišila slobode 13 osoba zbog ratnog zločina

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u ranim jutarnjim satima (1.9.2014. godine), na području Teslića, Doboja i Dervente slobode su lišili 13 osoba zbog ratnog zločina. U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realiziraju se u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Slobode su lišene osobe inicijala A.B., M.S., M.Đ., D.K., P.M., M.P., D.Ć., D.M., D.S., S.G., P.S. V.D. i Z.Š. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 172. KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“ nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića i Doboja tokom 1992. godine.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH odlučiti o njihovom daljem statusu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*