Istraga: Nisu pronađeni propusti, niti porijeklo otrova

Sigurnosne procedure Haškog suda i UN-ovog pritvora poštivane su i u njima nema propusta. Glavni je zaključak interne istrage koju je zajedno sa ekspertima proveo sudac Hassan B. Jallow, bivši tužitelj suda za Ruandu i Mehanizma. No, kako je otrov došao do Slobodana Praljka, nije otkriveno. Stručnjaci nisu iznenađeni ovakvim rezultatima istrage.

Interna je istraga trajala 29 dana. Između ostalog, pregledani su propisi i procedure. Razgovaralo se sa 23 djelatnika, analizirala snimka iz pritvora. I onda je zaključeno: nema propusta u pravnom okviru i poštivanju procedura.

“Kako se navodi u mojim zaključcima, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u okviru pravila Nelsona Mandele (minimalna pravila o tretmanu zatvorenika), ne postoje mjere koje bi zajamčile otkriće otrova u bilo kojoj fazi”, tvrdi Jallow.

Drugim riječima – svi su djelatnici – poštivali sve procedure. Ipak – revizija je naložila mjere poboljšanja u osobnim pregledima, pregledima ćelija te umjesto uživo – sliku iz sudnice prenositi s pola sata odgode.

“Još nismo dobili svu dokumentaciju, no sve što stigne, sve preporuke ćemo razmotriti i najozbiljnije ih primijeniti”, kaže Helena Eggleston, glasnogovornica Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

Smrtonosna dozna kalijevog cijanida koji može biti prah i rastopljen u vodi je između 200 i 300 miligrama što je jedna tableta – i interna je istraga zaključila da bez infromacije da ga Praljak ima – djelatnici UN-ovog pritvora ili Haškog suda nisu mogli naći.

“Međutim, čak i da su takve informacije bile dostupne, priroda i količina otrova bile su takve da je lako mogao ostati neotkriven čak i najstrožim pretraživanjem ljudi, ćelija i drugih područja. Njegova mala veličina, ograničenja u pravilima o strogom pretraživanju i priroda opreme za pretraživanje u UN-ovom zatvoru i na Sudu pridonijeli su tome da je bilo teško otkriti otrov”, smatra Jallow.

Intenzivniji pregledi koji uključuju skidanje – zbog dostojanstva provode se samo u iznimnim situacijama – a da je takva, djelatnici – zaključuje istraga, nisu znali. A oni koji godinama prate rad suda, nisu iznenađeni rezultatima interne istrage.

“Za mene nije iznenađenje, još su to objavili 31. kada je krajnji rok”,ističe Iva Vukušić.

“S jedne strane nisu utvrdili propuste, s druge strane nisu utvrdili od kuda otrov, tako da je za mene to očekivano”, dodaje Goran Mikuličić, odvjetnik s višegodišnjom praksom pred Haškim tribunalom.

Kako je Slobodan Praljak došao do kalijevog cijanida – još nije poznato.

Još jedna je istraga u tijeku, istraga nizozemskih vlasti, koja bi možda mogla na neki način objasniti prvo od kud to, i što se zapravo dogodilo, gdje je otišlo po zlu.

Dosad je, prema javno dostupnim podacima, u toj istrazi tužiteljstva u Haagu utvrđen otrov i napravljena obdukcija, a istraga traje i dalje.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*