Vrhovni sud FBiH: Odbijeno da predmet protiv Hamdije Abdića Tigra vodi sud van USK

U predmetu “Hamdija Abdić i drugi” Vrhovni sud Federacije BiH odbio je kao neosnovan prijedlog Tuzilaštva Unsko-sanskog kantona o prenosu mjesne nadležnosti na drugi kantonalni sud u Federaciji BiH, javlja dopisnica BHRT-a iz Bihaća.

To znači da će predmet protiv Hamdije Abdića Tigra i drugih uhapšenih zbog sumnje da su odgovorni za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića nastaviti da se vodi pred pravosudnim institucijama u Unsko-sanskom kantonu.

Dopisnica BHRT-a javlja da novo ročište o određivanju pritvora koje traži bihaćko tužilaštvo za sada nije zakazano.

Podsjećamo, Tužilaštvo je tražilo pritvor, što je Kantonalni sud u Bihaću odbio, a zatim je Krivično vijeće tog suda isti zahtjev vratio na ponovno odlučivanje. Tom prilikom je kantonalni tužilac i tražio izuzeće bihaćkog suda

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su Hamdiju Abdića Tigra i još četiri osobe 11. decembra prošle godine zbog sumnje da su odgovorni za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića. Vlado Šantić ubijen je 08. marta 1995. godine, nakon što su ga iz Hotela “Sedra” odveli pripadnici jedinice za koju se u istrazi navodi da je njom komandovao Hamdija Abdić. Šantić je bio general HVO-a i zapovjednik 101. pukovnije. Jedan je od osnivača HDZ-a u Bihaću i bivši potpredsjednik stranke. Hamdija Abdić Tigar bio je komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije RBiH, a sada je vijećnik SDA u Gradskom vijeću Bihaća.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*