Potpisan ugovor sa EBRD za gradnju na Koridoru 5-C

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Ian Brown potpisali su u Sarajevu ugovor o garanciji za kredit u vrijednosti 70 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora 5-C.

“Cilj ugovora koji se odnosi na finansiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj, na autocesti Banja Luka – Doboj, jeste izgradnja 36,6 kilometara autoceste i 22,6 kilometara lokalnih puteva”, rekao je Bevanda novinarima nakon potpisivanja.
Istakao je da su nove okolnosti, zbog kojih je zatraženo povećanje kreditnog zaduženja, dodatni nepredviđeni radovi i neovisno elektroenergetsko napajanje duž trase.

U vezi s Ugovorom o garanciji za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru 5-C, Bevanda je kazao da će se time osigurati kontinuitet izgradnje mreže autocesta.

“Bit će izgrađene dvije petlje Johovac i Rudanka. To će biti spoj autocesta Banja Luka – Doboj i Koridora 5-C i to od Gradiške prema Splitu, s jedne strane i od Šamca prema Mostaru i Pločama, s druge strane”, naveo je Bevanda.

Brown je istakao da potpisivanje ugovora pokazuje da povećanje akciza na gorivo dovodi do novog ciklusa investiranja u sektor transporta.

“Već za ovu godinu je planirano investiranje u iznosu od 200 miliona eura” – naglasio je Brown.
EBRD je odobrila kredit Javnom preduzeću Autoputevi RS uz garanciju BiH i podgaranciju RS-a. Rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.

Kreditna sredstva za nastavak izgradnje na Koridoru 5-C omogućena su nakon što je u Parlamentu BiH usvojen set zakona o akcizama, čime su strani investitori, između kojih je i EBRD, dobili garanciju da su preduzeća koja se bave gradnjom autoputeva i puteva u BiH solventna i da će imati od čega da vraćaju kredite.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*