SAD obustavljaju vojnu pomoć Pakistanu

Američki zvaničnici saopštili su da obustavljaju najmanje 900 miliona dolara vojne pomoći Pakistanu sve dok ta država ne preduzme aktivnosti protiv afganistanskih talibana i militantnih grupa mreže Hakani (Haqqani).

Američko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da ta odluka odražava frustraciju američke administracije zbog toga što Pakistan ne čini više u borbi protiv ove dvije grupe koje već dugo koriste skloništa u Pakistanu kako bi organizovali napade u susjednom Afganistanu, u kojima stradaju američke, afganistanske i druge trupe, izvještava Rojters.

Zvaničnici ministarstva odbili su navesti koliko pomoći će biti obustavljeno, kazavši da se cifre još izračunavaju, te da uključuju sredstva ministarstava vanjskih poslova i odbrane.

Navodi se da će biti pogođene dvije glavne kategorije pomoći – finansiranje stranih vojski, kojim se obezbjeđuju sredstva za kupovinu vojne opreme, obuku i usluge za američku vojsku, te sredstva za koalicionu podršku, kojima se Pakistanu plaćaju naknade za protivterorističke operacije.

Zvaničnici ističu da bi ustupci mogli biti napravljeni kada se radi o finansiranju prioriteta američke državne bezbjednosti.

Naglašeno je da ta obustava neće uticati na civilnu pomoć Pakistanu, te da će novac biti isplaćen ukoliko Islamabad preduzme odlučnu akciju protiv tih grupa.

“Nadamo se da će Pakistan to vidjeti kao poticaj, a ne kao kaznu”, izjavio je jedan visokopozicionirani zvaničnik američkog Ministarstva vanjskih poslova.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*