Potočari: Probosanski blok danas o pravima povratnika u RS

Konferencija na kojoj će se govoriti o zaštiti prava povratnika u bh. entitetu RS bit će oržana u Memorijalnom centru Potočari u organizaciji pokreta “Odgovor”, te u saradnji s udruženjima koja okupljaju preživjele Srebreničane.

Lider “Odgovora” Ćamil Duraković rekao je da su na sastanak pozvali predstavnike deset stranaka čije su platforme probosanske kako bi se razgovaralo o trenutnom položaju povratnika u RS-u i načinu kako se on može poboljšati.

“Mi ćemo govoriti o grupi ljudi koji bi trebali da budu ravnopravni građani ovog entiteta, a to su povratnici, te o njihovim osnovnim pravima koja se ne poštuju”, poručio je Duraković.

Jasan cilj je ostvarivanje što više probosanskih mandata u RS-u
Ističe da se prava povratnika mogu ostvariti jedino legitimnim putem.

“Zajedničkim nastupom probosanskog bloka možemo ostvariti što veću zastupljenost populacije u institucijama entiteta Republika Srpska. Mi imamo jasan cilj, jasne pokazatelje da je moguće ostvariti više mandata u Narodnoj skupštini i time postajemo relevantan politički faktor, što sada nije slučaj”, naveo je Duraković.

On naglašava da će istrajati na ovom pitanju i da neće odustati bez obzira na sve.

Pored “Odgovora”, u organizaciji današnjeg skupa u Srebrenici sudjeluju i predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa, Srebreničke majke, Žene Srebrenice, Žene Pordinja te Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Srebrenica.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*