Četiri nova propisa o hrani

U “Službenom glasniku BiH”, objavljena su četiri propisa o hrani i to Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o hrani obogaćenoj nutrijentima, Pravilnik o dopunama Pravilnika o upotrebi zaslađivača u hrani i Pravilnik o kvalitetu voćnih vina, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Donošenjem Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani uspostavljen je konsolidirani propis u kome su obuhvaćeni trenutno važeći pravilnik i izmjena istog, kao i maksimalno dozvoljene količine za melamin i ne-dioksin shodno novoj Uredbi Komisije 594/2012/EU sa kojom je i usklađen.

Pravilnik o dopunama Pravilnika o upotrebi zaslađivača u hrani dopunjuje listu odobrenih zaslađivača za upotrebu u hrani za zaslađivač poliglicitol sirup (E 964) i propisuje specifične kriterijume čistoće za navedeni zaslađivač.

Pravilnik o kvaliteti voćnih vina prvi put u Bosni i Hercegovini normira oblast proizvodnje voćnih vina, te je od izuzetne važnosti, jer omogućava proizvođačima koji neće uspjeti plasirati svoje svježe voće da kao rezervnu varijantu iskoriste preradu preostalog neprodanog uroda za proizvodnju voćnih vina.

– U skladu s  odredbama Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o hrani obogaćenoj nutrijentima, prilikom dodavanja vitamina ili minerala u hranu, ukupna količina prisutnog vitamina ili minerala koja se, bez obzira na svrhu, nalazi u hrani koja je na tržištu ne smije prelaziti količine vitamina i minerala koje se smatraju sigurnim za konzumaciju, određene naučnom procjenom rizika na osnovu općeprihvaćenih znanstvenih podataka uzimajući u obzir, po potrebi, različite stupnjeve osjetljivosti različitih grupa potrošača – navodi se u priopćenju.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.