Zbog učešća Južne Osetije na proslavi u RS: Gruzija uputila protestnu notu BiH

Ministarstvu vanjskih poslova BiH iz Gruzije je upućena diplomatska nota zbog prisustva delegacije Južne Osetije na jučerašnjem obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske (RS) u Banjaluci, objavila je agencija Beta.

“Јa sam došao u Republiku Srpsku, a ne u BiH”, rekao je predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov, komentarišući notu Gruzije.

“Oni su u Republici Srpskoj, ne u Bosni i Hercegovini”, kazao je predsjednik RS Milorad Dodik o svojim gostima iz međunarodno nepriznatog gruzijskog regiona.

Dodik je kazao da je Republika Srpska na obilježavanje Dana RS “pozvala prijateljske zemlje, što Јužna Osetija jeste, za razliku od Gruzije”.

Južna Osetija koja ima 53.000 stanovnika, proglasila je 1991. godine nezavisnost otcijepivši se od Gruzije, što je priznala samo Rusija.

Bibilov i Dodik danas su u Banjaluci potpisali sporazum RS i Јužne Osetije o saradnji u privredi, kulturi, obrazovanju i sportu.

Novinarima su izjavili da su RS i Južna Osetija “prijateljske zemlje, sa vrlo sličnim načinom nastanka, koje posebno povezuje prijateljstvo s Rusijom”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*