Crni Guber iz Potočara uskoro na ruskom tržištu

Iz bivših „Ferosovih“ pogona u Potočarima uskoro bi, prema ruskom tržištu, mogla krenuti prva pošiljka ljekovite vode Crni Guber, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Vlada Republike Srpske, tvrde dobro upućeni izvoru iz ovog mjesta, već je dala jednom lokalnom privredniku koncesiju na 30 godina, koji ovu vodu planira flaširati i slati na rusko tržište.

Ljekovitost vode Crni Guber, koja izvire u Potočarima u istočnoj Bosni, poznata je još iz 19 stoljeća, o čemu postoje zapisi iz tog perioda. U njima se navodi da je utvrđeno da minerali iz ove vode pomažu u liječenju kožnih bolesti, posebno u liječenju gube, koja je bila zahvatila veći dio Austro-Ugarske u tom dobu.

Dr. Almir Pašagić, rođeni Srebreničanin koji danas živi i radi u Sarajevu kao ljekar porodične medicine, u knjizi “Guber, ljekovita voda iz Srebrenice” napisao je da je Crni Guber posebno djelotvoran kod anemije zbog izrazito zastupljenog željeza.

– Osim kod anemije, zabilježeno je da Crni Guber pomaže i kod liječenja slabog apetita, konstantnog umora, psorijaze, ekcema, akni, reumatizma zglobova i kostiju, multiple skleroze, oboljenja sinusa… – naveo je dr. Pašagić u knjizi.

Izvorište Crnog Gubera u Potočarima predstavlja i odličan turistički potencijal za ove mjesto, piše NAP.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.