Putin ponovo prijeti: Da hoću, osvojio bih Kijev za dvije nedjelje!

Da želim, mogu da zauzmem Kijev za dvije nedjelje, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru predsjedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozu.

Navodno su o Putinovoj prijetnji informisani i drugi politički čelnici u Evropi pa i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je danas Rusiji zaprijetila uvođenjem novih sankcija.

Podsjetimo, Putin je nedavno izjavio da su ruske oružane snage, uz podršku nuklearnog arsenala, spremne da se suprodstave svakoj vrsti agresije.

Putin je napomenuo da je Rusija daleko od nekog većeg konflikta, ali da je spremna u svakom trenutku da odbije bilo kakav vid agresije.

“Naši partneri bi trebalo da shvate da je najbolje ne kačiti se sa nama”, rekao je Putin.

“Hvala Bogu, mislim da niko i ne pomišlja da uđe u sukob velikih razmjera sa Rusijom. Želim da vas podsjetim da je Rusija jedna od vodećih nuklearnih sila, naglasio je ruski predsjednik.

S druge strane Velika Britanija i još šest zemalja članica NATO stvoriće posebnu vojnu jedinicu veličine divizije sa 10.000 vojnika spremnih za brzo djelovanje, što bi mogao biti dosad najsnažniji pokušaj Zapada da odvrati Rusiju od vojne intervencije na Ukrajinu.

Iako je plan da ta multilateralna vojna snaga bude operativna tek 2018., računa se da bi sama najava njenog formiranja mogla da djeluje kao jedna od metoda odvraćanja Rusije.

Druga metoda kojom pokušavaju da odvrate Rusiju od invazije na Ukrajinu, je uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija EU.

(24sata.hr/Večernji.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*