Suđenje pučistima u Turskoj: Doživotne zatvorske kazne izrečene za 320 optuženih

U Turskoj se vodi niz sudskih postupaka protiv pripadnika terorističke organizacije FETO, a do sada je 320 pripadnika te organizacije osuđeno na doživotne zatvorske kazne, javlja Anadolu Agency (AA).

FETO je posredstvom infiltriranih podanika u redovima turske vojske, policije i drugih institucija 15. jula 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara u Turskoj, a nadležni turski organi provode opsežne istrage i suđenja pripadnicima te terorističke mreže.

Odgovorni za izdajnički pokušaj u velikom broju izvedeni su pred lice pravde u Turskoj, a među njima su i brojni bivši generali turske vojske.

U završenim sudskim procesima do sada je 147 optuženih za učešće u pokušaju puča i članstvo u FETO-u osuđeno na višestruke, a 173 optužena na jedinstvene doživotne zatvorske kazne.

Među osuđenima su i brojne bivše birokrate, guverneri, načelnici, rektori i drugi službenici povezani sa terorističkom organizacijom FETO.

Prve presude za pokušaj puča u Turskoj izrečene su na sudu u Erzurumu na kojem su višestruke doživotne zatvorske kazne izrečene bivšem komandantu žandarmerije u toj provinciji pukovniku Muratu Kocaku i bivšem majoru žandarmerije Muratu Yilmazu.

Među najvažnijim sudskim procesima koji se u Turskoj vode protiv pripadnika FETO-a je ona u Mugli na kojem se sudi pučistima koji su za vrijeme pokušaja puča pokušali izvesti atentat na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Doživotne zatvorske kazne u tom slučaju do sada su izrečene za 40 optuženih, među kojima je 31 optuženi kojem je izrečena četverostruka zatvorska kazna.

Među najznačajnijim presudama u tom procesu su četverostruke zatvorske kazne bivšem generalu Gokhanu Sahinu Sanmezatesu, bivšem majoru Sukru Seymenu, bivšem majoru Taneru Berberu i bivšem starijem vodniku poznatom pod nadimkom “Paša“ Zekeriyi Kuzu.

Još dvojici optuženih u tom slučaju izrečene su zatvorske kazne u trajanju od 18 i 15 godina, a izdvojen je slučaj koji se vodi protiv prvooptuženog vođe FETO-a Fetullaha Gulena i još nekoliko optuženika.

Na sudovima u glavnom turskom gradu Ankari vodi se niz suđenja pučistima FETO-a, među kojima je i suđenje optuženima za pokušaj okupiranja zgrade Turk telekoma. U tom procesu izrečene su višestruke doživotne zatvorske kazne trinaestorici, a jedinstvene doživnotne kazne petnaestorici optuženih.

Okončano je i suđenje za dešavanja u komandi turske obalske straže tokom pokušaja puča, a dvojica optuženi osuđeni su na višestruke te 25 optuženih na jedinstvene doživotne zatvorske kazne. Na doživotni zatvor osuđen je i bivši komandant obalske straže admiral Hakan Ustem.

Još 13 optuženika osuđeno je na doživotni zatvor zbog pokušaja okupacije sjedišta TURKSAT-a u Ankari.

Važno suđenje provedeno je i za dešavanja u Centru za obuku i informisanje na kraju kojeg je 15 optuženih dobilo doživotne zatvorske, a četvorica optuženih osuđena su na zatvorske kazne u trajanju od šest godina i tri mjeseca. Sedam optuženih je oslobođeno optužbi.

U Ankari je okončano i suđenje za zarobljavanje sekretara ureda turskog predsjednika Fahrija Kasirge, a u tom procesu 18 optuženih dobila su višestruke, a petorica jedinstvene doživotne zatvorske kazne.

I na sudovima u Istanbulu vodi se niz sudskih pstupaka, među kojima je i nekoliko okončanih.

Pet optuženih za zarobljavanje admirala Mesuta Ozela osuđeno je na višestruke zatvorske kazne. Svih 15 optuženika ostatak života će provesti u zatvorima zbog pokušaja okupacije istanbulskog sjedišta turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Za dešavanja na istanbulskom aerodromu “Sabiha Gokcen“ sudilo se ukupno 28 optuženih. Osmerici su izrečene višestruke, a dvadesetorici optuženih jedinstvene doživotne zatvorske kazne.

Veliki broj istražnih i sudskih postupaka protiv terorista FETO-a u Turskoj i dalje su u toku.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*