Strazbur: Na zasjedanju PSVE biće govora i o stanju u BiH

Delegacija parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope učestvovaće u prvom dijelu redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), koji danas počinje u Strazburu. Predsjedavajući Delegacije Senad Šepić izjavio je za Fenu da će to međunarodno tijelo razmatrati i Izvještaj o stanju u BiH i usvojiti rezoluciju o našoj zemlji.

“Prijedlog rezolucije koji su pripremili izvjestioci i jednoglasno usvojio Monitoring komitet Vijeća Evrope prilično je balansiran dokument koji, s jedne strane, pozdravlja neke pomake u zemlji vezane za dogovor oko usvajanja reformske agende i organizacije popisa stanovništva, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Stategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih”, navodi Šepić.

On je dodao da prijedlog ponovo ukazuje na obavezu provođenja izbora u Mostaru, te provođenje odluke Ustavnog suda o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i konačno provođenje odluke “Sejdić i Finci“ koja već osam godina čeka na rješavanje.

“U rezoluciji o BiH jasno se osuđuje nacionalistička i etnička retorika koja je dominantna, te poziva na jačanje demokratskih institucija, usvajanje transparentnog zakona o sukobu interesa i finansiranju političkih stranaka, te intenziviranje borbe protiv korupcije i kriminala u BiH. Dakle, jasno su ponovljene obaveze koje naša zemlja mora uraditi i na koje su se naše vlasti obavezale”, kazao je Šepić.

Tokom zasjedanja trebalo bi da bude izabran povjerenik Vijeća Evrope za ljudska prava. Među kandidatima je prvi put i predstavnica BiH Dunja Mijatović.

Delegaciju Parlamentarne skupštine BiH u PSVE, osim predsjedavajućeg Šepića, čine i njegova  zamjenica Borjana Krišto i članovi Mladen Bosić, Milica Marković i Damir Arnaut, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*