“Krimolovci” u avgustu: Zaprimljena 382 poziva i 81 korisna informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u avgustu 2014. godine registrirali su ukupno 382 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljena 81 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i njihovim počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja (21) i neovlašteni promet opojnim drogama (10).

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija, 81 je zajedno sa izvještajima proslijeđena na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 47 povratnih informacija od nadležnih policijskih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“. Na osnovu toga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnim tužilaštvima četiri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, a jedan izvještaj dostavljen je na ocjenu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 131 savjet građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*