Omerefendić: Obećano da će penzije u FBiH biti povećane čim se steknu uvjeti

Predstavnici Federalne vlade, Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) i penzionerskih udruženja pratit će mjesečni priliv novca u penzioni fond i čim se steknu uvjeti, bit će predloženo povećanje penzija u Federaciji.

To je saopćeno danas na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sastanka federalnog premijera Nermina Nikšića s članovima federalnog Saveza udruženja penzionera, Saveza županijskih udruga umirovljenika i penzionog fonda.

Iz Saveza penzionera je predsjednik Skupštine Omer Omerefendić u tom kontekstu izrazio nadu da će, kad zaživi legislativa aktuelne vlade o prekršajima i inspekcijama, rezultati u suzbijanju rada nacrno doprinijeti ovom željenom cilju.

Prezentirajući novinarima daljnje dogovorene mjere na današnjem sastanku s premijerom, naveo je da će biti preduzete aktivnosti da do kraja godine svim penzionerima u FBiH budu isplaćivane penzije najkasnije do desetog dana u mjesecu te napomenuo ono što je već poznato u javnosti – da će penzije iz augusta ove godine biti isplaćene 6. septembra za one koji ih primaju putem pošte odnosno 8. septembra putem banaka.

Na pres-konferenciji je obećano da će u idućoj godini za više od 300.000 penzionera biti nastavljena praksa subvencioniranog plaćanja potrošene električne energije, kao i da će za 900 do 1.000 njih biti omogućeno besplatno liječenje tipa medicinskog tretmana u Fojnici.

Na sastanku je dogovoreno i da u četvrtom kvartalu godine počne isplaćivanje posmrtnina, odnosno da penzionerskim udruženjima u općinama bude omogućeno da u znak humanog djelovanja daju posmrtnine, zapravo određeni iznos za ukop njihovih umrlih članova, ali prema kriterijima koje još treba odrediti. Na pres-konferenciji je spomenut iznos za ove namjene od 300 KM.

Prema riječima Omera Omerefendića, dogovoreno je i da Vlada poduzme mjere u cilju što skorije reforme penzionog sistema, što bi značilo što brže zaživljavanje seta zakona iz te oblasti.

Premijer Nermin Nikšić je podsjetio da današnji sastanak znači nastavak sporazuma Vlade i penzionerskog saveza o praćenju stanja vezanog za punjenje penzionog fonda i dodao da već treću godinu oko 300.000 penzionera plaća subvencionirani utrošak električne enrgije.

Krenut će primjena propisa o suzbijanju rada nacrno, rekao je također Nikšić i dodao: “Trenutno nema uvjeta za povećanje penzija u FBiH, ali onog momenta kad se uvjeti steknu, reagovaćemo”.

U mandatu aktuelne vlade dva puta su povećavane penzije, što je skupa povećanje veće od 10 posto, dodao je.

Aktuelna vlada je po njenom preuzimanju dužnosti zatekla prosječni iznos penzija u FBiH 327 KM a sad je on nešto veći od 360 KM. Minimalna penzija je tada iznosila 296 KM dok je sadašnja 326 KM, a zagarantovana 395 KM te je trenutna 430 KM. Za dvije godine je od 180 miliona KM duga za PIO vraćen 61 milion, naveo je premijer Nikšić dodavši da sve to nije dovoljno za željeno unapređenje statusa najstarije populacije.

Predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzonera FBiH Omer Omerefendić je kazao da je više od 90 posto penzionera u FBiH prihvatilo akciju solidarnosti s postradalima od poplava (izdvajanje do 3 KM) i da će „925.000 KM biti akumulirano u fond solidarnosti“.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*