Još se nisu stekli uslovi za formiranje Fonda TK za sanaciju posljedica slijeganja

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o realizaciji Zaključka Vlade Tuzlanskog kantona o formiranju Fonda Tuzlanskog kantona za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta usljed nekontrolisane eksploatacije slanice na prostoru Općine Tuzla. Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je u mjesecu Maju ove godine prihvatila Elaborat o sporazumnom razrješavanju sanacije posljedica slijeganja zemljišta u gradu Tuzla usljed nekontrolisane eksploatacije slane vode na Tuzlanskom ležištu soli i Zaključkom zadužila Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da obezbjedi potrebna mišljenja svih učesnika izvora finansiranja budućeg Fonda za sanaciju posljedica eksploatacije slane vode, koji bi trebao obezbjediti uslove za mirno rješavanje sporova između štetnika i oštećenih.

Analizom dostavljenih mišljenja, od potencijalnih izvora finansiranja (Rudnika soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, „Sisecam Soda Lukavac“ d.o.o. Lukavac, „Solana“ d.d. Tuzla, Općine Tuzla i Općine Lukavac), pored Općine Tuzla koja u potpunosti prihvata finansiranje budućeg Fonda za sanaciju posljedica eksploatacije slane vode i Rudnika soli „Tuzla“ d.d. Tuzla koji uslovno prihvata Elaborat, utvrđen je negativan stav većine prema formiranju Fonda za sanaciju posljedica slijeganja zemljišta usljed nekontrolisane eksploatacije slanice na prostoru Općine Tuzla.

S tim u vezi Vlada je danas zadužila Ministarstvo inudustrije, energetike i rudrastva da u roku od 10 dana organizuje konsultatativni sastanak sa predstavnicima potencijalnih izvora finansiranja Fonda slijeganja, u cilju konačnog razrješenja pitanja sanacije po sljedica slijeganja zemljišta u gradu Tuzli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*