Predsjedniku Slovenije Borutu Pahoru uručen Orden Evropskog pokreta

Na margini Bledskog strateškog foruma (BSF2014), predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo susreo se s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Tom prilikom Praštalo je uime građana Bosne i Hercegovine predsjedniku Slovenije uručio najviše priznanje, Orden Evropskog pokreta, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Ceremoniji uručenja priznanja prisustvovali su i visoki predstavnik Valentin Inzko,  zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić, evropska poslanica iz Slovenije Tanja Fajon i ambasador BiH u Sloveniji Željko Jerčić, kao i savjetnici predsjednika Pahora.

Pahor je s gostima razgovarao o trenutnoj situaciji u BiH, posebno se zanimajući kako i na koji način može Slovenija još konkretnije i direktnije pružiti podršku BiH.

Istakao da je Slovenija maksimalno otvorena za suradnju i da podržava BiH na putu EU integracija, “jer smo duboko povezani i uvezani jedne na druge”, i da je “malo država kao Slovenija, koje poznaju situaciju i imaju interes da BiH što brže napreduje u društvenom razvoju i približavanju EU”.

Praštalo je zahvalio predsjedniku Slovenije na podršci koju Slovenija pruža Bosni i Hercegovini, posebno ističući njegov lični angažman na svim političkim funkcijama koje je do sada obavljao u Sloveniji, ali i u EU kao zastupnik u Parlamentu, što je i bio jedan od osnovnih razloga da mu Evropski pokret uime građana BiH dodjeli svoje najviše priznanje.

Praštalo je istakao i prenio zahvalnost građana BiH Sloveniji i predsjedniku Pahoru za podršku i humanitarnu pomoć tokom nedavnih katastrofalnih poplava, koje su pogodile BiH i region, saopćila je Press služba Evropskog pokreta u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*